FORBRUKERTEKNOLOGI

Tjenestene du ikke får i Norge

Amerikanske og europeiske brukere kan velte seg i tjenester, produkter og priser vi bare kan drømme om i Norge.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. juli 2005 - 13:31

Det er visse ulemper med å bo i et lite land. Et begrenset antall potensielle brukere gjør det mer risikabelt å lansere nye tjenester her enn i land som har byer med flere innbyggere enn hele Norge til sammen. Derfor er det for det meste velprøvde løsninger som lanseres her på berget.

digi.no har likevel tatt en liten titt på hva som hadde vært fint å få av tjenester, hvis noen hadde tort å satse den norske befolkningen, som tross alt har et ganske godt grep om bruk av teknologi, også på privatplanet.

  • Gratis mobilbruk: I Sverige har de hatt 3G i flere år og konkurransen er knallhard. For å lokke til seg kunder fra dagens GSM-nett, tilbyr 3 (Tre) gratis mobilsamtaler mellom sine kunder. Andre aktører tilbyr fri bruk til fast pris, men ikke i Norge.
  • Push to talk: I USA mobilkunder til en fast pris snakke med sine kontakter. Systemet bruker en Messenger-lignende klient der man klikker på hvem man vil snakke med. Systemet finnes for GSM-nett og tas i bruk rundt i Europa, men sist gang digi.no sjekket, hadde hverken Netcom eller Telenor noen planer.
  • IMPS: Veldig mange norske mobiltelefoner har en IMPS-klient, telebransjens standard for Messenger-klienter på mobil. Dette ville latt brukere fra Telenor og Netcom sende meldinger og chattet med hverandre - dersom Telenor og Netcom hadde skrudd på systemet.
  • Geografiske søk: Google og andre søkemotorer har laget en rekke tjenester som kombinerer søk etter adresser, butikktyper og navn med kart og satellittbilder. Fungerer visstnok strålende – i USA.
  • Ebay er en strålende auksjonstjeneste som er kommet til Sverige, men det sies ikke noe om Norge.
  • Spot: Microsoft har en tjeneste som sprer informasjon som nyheter, værmelding og annet med et landsdekkende radiosystem til PDA-lignende klokker og annet utstyr - i USA.
  • Skikkelig billig bredbånd: 8 Mbit/s ADSL til 130 kroner måneden tilbys i Frankrike, mens 10 Mbit/s fiberaksess tilbys for 120 kroner i måneden i Hong Kong. Les mer her og her.
  • Japanske mobilbrukere kan betale, sjekke inn, passere dører og reise med tog ved bare å holde mobiltelefonen foran en sensor. Over 30 millioner mobiler med en såkalt "contactless chip" kan benyttes for å betale i sju millioner butikker over hele Japan.
  • Abonnement på nedlastbar musikk. Blant annet Yahoo og Rhapsody tilbyr brukerne nedlasting ubegrensede mengder med musikk mot en fast pris i måneden. Norske brukere har normalt ikke adgang.

Det er også enkelte produkttyper som ikke finnes her i landet. Men felles for de to vi kommer på i farten, er at de ikke finnes i andre europeiske land heller. Her er det andre årsaker enn et begrenset markedet som er årsaken til treg lansering:

  • Avanserte mobiler: I Sør-Korea selges kommer det i disse dager mobiler med harddisk og 7 megapiksel-kamera. Flere mobiler har også optisk zoom.
  • Sonys PSP spillmaskin selges ikke offisielt i Norge før til høsten. Uoffisielt finnes det flere forhandlere som har startet import på egenhånd.

Det finnes garantert flere eksisterende produkter og tjenester, som digi.nos lesere ønsker at blir lansert også her i landet. Har du noen ønsker, fortell om det i debatten. Kanskje noen fanger opp ønsket og gjør noe med det?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.