RESULTATERFINANS

Tjente 1 milliard dollar i fjor

Facebook må blottlegge tall på vei til børsen.

Facebook, som ble startet av Mark Zuckerberg i 2004, er på vei mot børs. Selv om selskapet har vokst kraftig de siste årene har han klart å beholde full kontroll på selskapet, som er mer verd en Statoil.
Facebook, som ble startet av Mark Zuckerberg i 2004, er på vei mot børs. Selv om selskapet har vokst kraftig de siste årene har han klart å beholde full kontroll på selskapet, som er mer verd en Statoil. Bilde: Brian Snyder/Reuters/SCANPIX
2. feb. 2012 - 08:26

Onsdag kveld ble det klart at Facebook søker om å bli børsnotert, slik digi.no og en rekke andre medier meldte tidligere denne uken. Papirene er sendt til det amerikanske finanstilsynet (SEC) og selskapet må dermed lette på sløret for første gang.

Søknaden i sin helhet finner du her

Det fremkommer at selskapet vil hente inn totalt 5 milliarder dollar, rett under 30 milliarder norske kroner, i forbindelse med børsintroduksjonen. Det var forventet at selskapet ville hente inn 10 milliarder dollar. Hvor mange aksjer de vil selge er ikke klart, men selskapet forventes å sikte etter en markedsverdi på mellom 75 og 100 milliarder dollar, 440 og 590 milliarder norske kroner.

I rapporten fremkommer det at selskapet har 845 millioner aktive brukere, som gir 2,7 milliarder kommentarer eller «likes» hver dag, laster opp en kvart million bilder hver dag og til sammen har 100 milliarder venneforhold.

Selskapet hadde i 2011 en total omsetning på 3,7 milliarder dollar, opp fra 1,9 milliarder i 2010 og 777 millioner dollar i 2009. Nettoresultatet endte på 1 milliard dollar i 2011, en forbedring fra året før da selskapet satt igjen med 606 millioner dollar. Hovedinntektskilden til Facebook er annonser, et og selskapet tar stadig større andeler av det amerikanske reklamemarkedet på nettet.

De har også 3,9 milliarder dollar på bok, og en arbeidskapital på 4 milliarder dollar. Selskapet har med andre ord hatt en enorm vekst de siste årene, og dette er noe investorene forventer skal fortsette. Dersom de blir verdsatt til 100 milliarder dollar vil de gå på børs med en prising tilsvarende 26,9 ganger salget, målt løpende neste 12 måneder. Det er mer enn dobbelt av den prisingen Google oppnådde da de gikk på børs i 2004, og som inntil Facebook gjør sin debut var den største internett-noteringen.

Facebooks gründer og toppsjef, Mark Zuckerberg, vil bli verdens rikeste 27 åring når selskapet gjør sin debut. Han har 28,4 prosent av aksjene, men har også sikret seg avtaler med flere øvrige aksjonærer som gjør at han har stemmeretter for mer enn halvparten av aksjene i selskapet.

Han har dermed klart det kunststykket mange gründere ikke klarer: Hente inn penger uten å miste kontrollen på selskapet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.