RESULTATERFINANS

Tjente fett på Opticom - uten høy sigarføring

Myten om glattkjemmede siviløkonomer i slips som de største traderne slår sprekker. digitoday har snakket med en daytrader fra Sotra utenfor Bergen som har handlet aksjer med stor suksess i Opticom siden i fjor høst. Her kan du studere de nakne fakta.

Oddmund Grøtte
4. apr. 2001 - 13:06

Tror du at aksjetraderne holder til på "glatte" steder som Lipp og Buddha Bar i Oslo? Tro om igjen, de som skryter mest er som regel de som tjener minst (eller taper mest). digitoday har snakket med Odd-Rune Lilleskare (40) fra Sotra som uten høy sigarføring har gjort det meget skarpt på kortsiktig trading. Han er en av forholdsvis mange som gjør sine daglige handler i Opticom ASA.

Lilleskare hadde aldri handlet aksjer tidligere da han startet i fjor høst. Men han hadde forberedt seg godt og "papirtradet" og lest bøker i to år før han satte i gang. Han driver et eksportfirma ved siden av trading. Etter hvert som aksjetradingen har tatt mer av tiden, har firmaet blitt nedprioritert til kveldsarbeid.

- Det var i fjor høst at jeg gjorde mine første handler. Jeg hadde studert Opticom på forhånd og slagplanen var klar. Siden den gang har jeg gjennomført mange transaksjoner hver dag i Opticom.

Her er et eksempel på Lilleskares transaksjoner gjennom en ti dagers periode i januar (red.anm.: Det er åtte handledager og digitoday kan bekrefte sluttsedlene. Perioden er valgt tilfeldig og Lilleskare har tjent adskillig mer fra november til dags dato, hvor Opticom i samme periode har falt i kurs.):

Kjøp i OPC 08.01 - 18.01 Ant. 8010 stk.
Kostpris Kr. 5.453.775.- Snittpris pr.stk. Kr. 680,87 (kostpris er regnet uten kurtasje)
Kurtasje Kr. 7.007.- Snitt pr. handel Kr. 241,62 (29 handler)
Totalt kjøp Kr. 5.460.782.-

Salg i OPC 12.01 - 19.01 Ant. 8010 stk.
Salgpris Kr. 5.524.900.- Snittpris pr. stk. Kr. 689,75 ( salgspris er regnet uten kurtasje )
Kurtasje Kr. 6.442.- Snitt pr. salg Kr. 322,10 ( 20 handler)
Totalt salg Kr. 5.518.458.-

Gevinst: 57.676 kroner

En "typisk" dag var mandag 2. april: Lilleskare kjøpte på 705 - solgte på 718, kjøpte på 675 - solgte på 698, kjøpte på 644 - solgte på 674, kjøpte på 642 - solgte på 649.

Statistikken viser at Lilleskare har en vinnrate på 71,8 prosent siden i fjor høst. Med en allerede bestemt stop-loss gir dette en god fortjenestemargin. Totalt har Lilleskare gjennomført mer enn 348 kjøp i Opticom siden 12. oktober i fjor.

På det meste har han vært inn og ut mellom 10 til 15 ganger i løpet av en dag. Antall aksjer varierer noe, men ligger som regel mellom 200 til 500 stykk. Strategien hans er "enkel": Alt er basert på ordrebildet.

- Jeg har ordrebildet fremme hele tiden (red.anm.: ordrebildet er antall aksjer på både kjøper- og selgersiden på de forskjellige kursnivåene) og følger med fra minutt til minutt. Når jeg ser at kjøpersiden "drar seg til", det vil si at antall aksjer på kjøpersiden økes, legger jeg inn en limitordre, helst slik at jeg ligger først i køen. Det trenger ikke nødvendigvis være overvekt av aksjer på kjøpersiden, det er nok at kjøpersiden styrker seg, sier Lilleskare til digitoday.

- Jeg har svært gode erfaringer med denne metoden, noe statistikken min viser ganske klart (red.anm.: Vi viser en annen konkret Opticom-strategi i morgen). Jeg gjør aldri noe uten at jeg ikke setter meg inn i tingene, og jeg har brukt svært mye tid på "å kjenne" aksjen ved å studere historikken. Ting har en tendens til å gjenta seg. Før jeg startet gjorde jeg en grundig teknisk analyse av blant annet Opticom der jeg gjorde research helt tilbake til aksjen ble notert på Oslo Børs. Dette må jo oppdateres ofte, så jeg følger fremdeles disse selskapene nøyere enn andre, selv om jeg også i stigende marked kjøper litt på dags spekulasjon i andre selskaper.

Han bruker nettmegler til kortsiktige handler, mens "tradisjonell" megler brukes til mer langsiktige plasseringer. Lilleskare påpeker at han ikke bare er kortsiktig. Det er i Opticom og Eltek at han foretar de kortsiktige handlene, mens han også har en adskillig lengre tidshorisont i andre papirer. Hans filosofi er enkel:


- Dersom stop loss brukes konsekvent med en forutbestemt prosentsats eller kronebeløp, mener jeg det er mulig å få en solid avkastning ved å trade. En annen vesentlig ting er å ikke høre på såkalte "gode rykter", da disse mest sannsynlig er "dårlige rykter" før disse når frem til deg. Fokuser på ett eller maksimum tre selskaper, og lær alt du kan om disse og markedene deres. Eller som en klok mann har uttalt: "Ha ikke flere barn enn du kan holde styr på". Du må nødvendigvis heller ikke være inne i markedet hele tiden, avlutter Lilleskare til digitoday.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.