RESULTATERFINANS

Tjente godt på gigantisk tele-flopp

Husker du satellitt-telefonen Iridium? Det gjør kreditorene til Motorola som har slåss siden 1999 om milliarder av dollar.

27. sep. 2006 - 10:01

Dagens mobiltelefon-nett, basert på master og en rekke forskjellige tekniske standarder, utgjør fremdeles ikke alltid et virkelig globalt sammenknyttet nett.

Det var markedet Iridium, det satellitt-baserte mobiltelefon-selskapet, skulle fylle. Med 77 satellitter skulle det Motorola-startede selskapet lage et mobilnett som dekket hele kloden.

Iridium veltet nesten før selskapet hadde kommet i gang, blant annet på grunn av høye priser og de klumpete telefonene som hadde en lang og stor antenne. Mobilene kostet hele 3000 dollar - 20.000 kroner. (Bildet til venstre)

Men kreditorene til Iridum kjemper fremdeles om å få tilbake mye av pengene. 23. oktober starter rettssaken etter konkursen i 1999, skriver Wall Street Journal.

Og det er ikke småpenger som står på spill. Kreditorene påstår at Motorola styrte selskapet og fikk utbetalt fem milliarder dollar når Iridium kjøpte satellitter og telefoner fra dem. Disse milliardene kom fra kreditorer som mener at Iridium i praksis var et datterselskap av Motorola, for Motorola kontrollerte selskapet gjennom sine folk i styret.

Gjennom en slik konstruksjon kunne Motorola få finansert en risikabel satsning og tjene store summer risikofritt - på lånegiveres regning, hevder saksøkerne.

Iridium, som hadde kostet 5 milliarder dollar å bygge opp, ble solgt for 25 millioner dollar og brukes i dag blant annet av det amerikanske forsvaret.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.