FINTECH

To allianser vil gi deg småpengekort

To allianser slåss med alle midler om å få gi deg et småpengekort. Kortet vil også gi deg muligheter for trygg Internett-handel.

31. aug. 2000 - 10:56
Tippekort i leser.
Tippekort i leser.

Det har rast flere kriger om hvem som skal eie systemene vi nordmenn bruker til å ta ut penger- og betale med. Dermed kunne du ikke fritt bruke bankkortet ditt på alle terminaler. Dette er nå løst, men bankene og andre mektige handelsbedrifter planlegger nå en ny krig om småpengekort.

Til tross for mange mislykkede forsøk i utlandet og mange falske starter i Norge, vil du trolig i løpet av et par år ha et smartkort i lommeboken du kan handle med. For alle aktørene digitoday.no har snakket med mener nordmenn er så moderne og at det finnes så mange terminaler her i Norge at småpengekortene raskt vil bli vanlig.

Tanket opp med penger, vil du kunne handle med dette kortet uten de vanlige gebyrene. Men spørsmålet er om det vil stå Mondex eller Proton-logo på kortet. Hvilken logo vil avgjøre hva du kan gjøre. Med på kortet følger det også en digital ID-funksjon som åpner for sikker handel og kommunikasjon over Internett.

Les om de tre alliansene som vil gi deg sikker netthandel:

Alle tippekunder får digitalt sertifikat
BBS skal samle de andre bankene
Vil la deg handle med mobiltelefonen

De to kortene vil gi de samme mulighetene og kan lese med de samme stasjonene, men inneholder forskjellig programvare. Mondex Norge ser ut til å ligge et hestehode foran Proton-alliansen i kappløpet til markedet. For Mondex Norge har skaffet seg en svært hyggelig partner; Norsk Tipping som har 1,8 millioner kunder med magnetkort i dag.

To allianser

Aktørene i Mondex-alliansen er Mondex Norge, Norsk Tipping, Posten SDS, Telenor Conax og Postbanken (eid av DnB). DnB er også med i Proton-alliansen som største eier av BBS. Andre BBS-partnere er Kreditkassen, Sparebank 1 og Sparebanken Nor.

- Vi starter pilotprosjektet vårt i høst. Går alt som planlagt, begynner vi å bytte ut de 1,8 millioner Tipping-kortene til våren, forteller Mondex-sjef Gunnar Lindstøl til digitoday.no.

I tillegg til å bruke Tipping-kortet med Mondex-lommeboken på kiosken, vil du også kunne bruke det hjemme. For Norsk Tipping og Mondex regner med å få tillatelse til å la deg tippe over Internett fra din PC. Derfor skal de dele ut Smartkort-lesere og programvare til alle sine kunder, forteller Lindstøl til digitoday.no. Leseren og kortet koster i dag rundt 150 kroner til sammen.

 

Dermed vil du kunne bruke Mondex-kortet også til sikker Internett-handel. Men du vil trolig ikke kunne bruke Mondex-kortet i alle vanlige butikker. For de 53.000 betalingsterminalene som står rundt i butikkene eies av Bankenes Betalingssentral, som igjen er eid av bankene. BBS har sitt eget prosjekt: Bankene lager felles handlekort

- Her foregår det en markedskamp. Vi arbeider med Proton-kortet, en konkurrent til Mondex og har ingen planer om å åpne for bruk av Modex-kortet i våre terminaler, forteller Lars Peder Nordbakken, kommunikasjonsdirektør hos BBS.

At Mondex ikke får bruke BBS-terminalene er åpenbart ny informasjon for Lindstøl.

- Det er veldig interessant. Dette tror jeg myndighetene vil synes er interessant. Vi mener infrastruktur skal være åpent, sier Lindstøl.

Med sin raskere utrulling tror Lindstøl at småpengekort blir vanlig i løpet av 2002. BBS tror at småpengekort blir vanlig først i 2003, for deres pilotprosjekt med Canal Digital er forsinket.

- Canal Digital har noen tekniske utfordringer. Vi leter derfor etter nye partnere så vi kan få gjennomført det første pilotprosjektet i høst likevel, forklarer Nordbakken.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.