- To av fem europeere har valgt bort IE

Alle konkurrentene plukker andeler fra Internet Explorer i Europa.

- To av fem europeere har valgt bort IE

Alle konkurrentene plukker andeler fra Internet Explorer i Europa.

Det franske analyseselskapet Xiti Monitor kom rett før jul med en rapport om bruken av nettlesere i 32 europeiske land. Tallene stammer fra registreringer på over 120.000 nettsteder i november i år.

Sammenlignet med tallene i rapporten Xiti offentliggjorde i mars i år, har andelen som benytter Microsofts Internet Explorer sunket med over fem prosentpoeng. I mars var andelen 65 prosent, i november var den redusert til 59,5 prosent.

Ser man bort fra Googles nye Chrome-nettleser, som fortsatt bare var tilgjengelig i en betaversjon i november, er det norske Opera som har den prosentvis største veksten. Andelen har økt fra 3,3 til 5,1 prosent fra mars til november.

Men Opera Software har tidligere vært kritiske til undersøkelsene til Xiti, som blant annet ikke inkluderer tall fra Russland.

Fortsatt er det Mozillas Firefox som er den sterkeste utfordreren til Internet Explorer. Fra mars til november har andelen økt fra 28,8 til 31,1 prosent. Men veksten har ifølge Xiti nå stoppet opp.

Også Apples Safari blir stadig mer brukt, men økningen fra 2,3 prosent i mars til 2,5 prosent i november er forsiktig. Safari er standardnettleser i Mac OS X, men finnes også til Windows.

Europeiske nettleserandeler basert på tall fra 32 land. Tallene er samlet inn og presentert av Xiti Monitor.
Europeiske nettleserandeler basert på tall fra 32 land. Tallene er samlet inn og presentert av Xiti Monitor.

Nevnte Chrome hadde en andel på 1,1 prosent i november. Med tanke på at den første betaversjonen ikke kom før i begynnelsen av november, er dette ganske imponerende. Det er ventet at andelen vil vokse kraftig nå som nettleseren er lansert og Google har begynt å promotere den langt kraftigere.

Av de øvrige nettleserne er det kun Netscape, som offisielt ble nedlagt i februar i år, som kan vise til andeler på over 0,1 prosent. Fortsatt er det 0,6 prosent av europeerne som benytter Netscape. Dette er selvfølgelig lite heldig, siden sårbarheter i nettleseren ikke lenger vil bli fjernet.

I målingene har andelen til samtlige nettlesere har gått både opp og ned i løpet av de siste seks månedene. Det er ingen ekstrempunkter blant tallene for november.

Men heller ikke brukerne av alle andre nettlesere benytter den nyeste versjonen. Ifølge Xiti var det i november fortsatt 24 prosent av Firefox-brukerne som benyttet en versjon av Firefox 2. Det er ventet at denne andelen vil falle kraftig nå som Firefox 2 ikke lenger oppdateres.

Enda verre er det blant brukerne av Internet Explorer. Bare 60 prosent benytter versjon 7. Andelen skal ikke ha økt de siste månedene. Riktignok utgir Microsoft stadig sikkerhetsoppdateringer til IE6, men den fortsatt høye andelen betyr at webutviklere stadig må ta hensyn til den gamle nettleseren og dens betydelige mangler når det gjelder støtte for webstandarder.

Det er ventet at Internet Explorer 8, som Microsoft skal lansere i løpet av 2009, vil stoppe mye av lekkasjen til de andre nettleserne. Spørsmålet er om IE6-brukerne vil eller kan oppgradere til denne utgaven.

    Les også:

Til toppen