ANALYSER

To av tre leser e-post på mobil

Markant endring i folks mobilbruk siden 2011, sier Post- og teletilsynet.

Nesten to av tre nordmenn bruker mobilen til e-post, 42 prosent gjør det hver dag.
Nesten to av tre nordmenn bruker mobilen til e-post, 42 prosent gjør det hver dag. Bilde: YAY Media AS / Alamy/All Over Press

Post- og teletilsynet har i dag publisert en rapport kalt Befolkningens bruk av elektroniske kommunikasjonstjenester. En tilsvarende rapport ble gjennomført i 2011. Utviklingen har gjort det nødvendig å endre noe på spørsmålsstillingen i årets rapport.

Rapporten bygger på en spørreundersøkelse overfor norske forbrukere gjennomført i perioden 12. april til 14. juni i år. Det ble sendt ut 7000 spørreskjema. 1652 svar ble sendt inn. Undersøkelsen betraktes som representativ. Utvalget av respondenter er vektet med hensyn til kjønn, alder og geografisk region.

I sine kommentarer til undersøkelsen sier Post- og teletilsynet at det er en markant endring fra 2011 i hvordan folk bruker mobiltelefonen. Ringemønsteret er relativt likt. Det nye er en kraftig økning i bruk av nettbaserte tjenester, særlig e-post og sosiale medier.

Tilsynsdirektør Torstein Olsen peker på at mobilselskaper har reklamert kraftig i sommer og i høst for økt mobilbruk.

– Jeg vil derfor anta at bildet i realiteten er enda mer markant endret fra 2011, hvis undersøkelsen hadde vært gjort i dag, sier Olsen.

E-post på mobil
I 2011 svarte 69 prosent at de ikke brukte mobiltelefonen til e-post. I år er andelen ikke-brukere nesten halvert, til 37 prosent. 55 prosent bruker e-post på mobil minst én gang i uken. For to år siden var denne andelen 23 prosent.

50 prosent av norske menn er daglige brukere av e-post på mobil. Blant kvinnene er andelen 35 prosent.

Aldersgruppen med størst bruk av e-post på mobil er 26–35 år, med en andel på 84 prosent. I aldersgruppen 36–45 år er andelen 60 prosent. Med økende alder synker bruken. I gruppen 46–55 år er andelen allerede nede i 35 prosent. I den yngste aldersgruppen, 15–25 år, er andelen 47 prosent.

Mobilt bredbånd
39 prosent svarer at de ikke bruker mobilt bredbånd. De andre bruker mobilt bredbånd på selve smartmobilen (43 prosent av alle respondenter), på pc (25 prosent) eller på nettbrett (19 prosent).

Internett
Uavhengig av fast eller mobilt bredbånd, er det nå 53 prosent som bruker mobilen til daglig nettsurfing, mot 22 prosent for to år siden.

Blant menn er andelen daglige brukere 59 prosent, blant kvinner 48 prosent.

Andelen som ikke bruker mobiltelefon til surfing, er redusert til 29 prosent, mot 55 prosent for et år siden.

Andelen ikke-brukere er 78 prosent i aldersgruppen over 66 år. Allerede i aldersgruppen 56–65 år er den falt til 50 prosent. Blant 36–45-åringer er den 30 prosent, blant 26–35-åringer er den 8 prosent.

Sosiale medier på mobil
For to år siden brukte 15 prosent av befolkningen mobilen til daglig håndtering sosiale medier. Andelen er nå 42 prosent. Den vokser raskere enn andelen som håndterer sosiale medier på pc eller nettbrett: Her er var andelen 42 prosent i 2011 og 57 prosent i år.

Andelen som overhodet ikke bruker mobiltelefon til å håndtere sosiale medier, er falt fra 71 prosent til 41 prosent.

Det er marginalt flere kvinner enn menn som bruker sosiale medier, uavhengig av klient.

Skype og FaceTime
Skype og FaceTime (en tilsvarende applikasjon fra Apple) gjør det mulig for mobilbrukere å føre samtaler og videokonferanser gitt at telefonen har bredbånd, uavhengig av om bredbåndet er mobilt eller fast (trådløse lokalnett må betraktes som fast bredbånd).

Økende bruk av denne typen applikasjoner vil opplagt svekke mobiloperatørenes inntekter. Heldigvis for dem er bruken fortsatt forholdsvis begrenset.

Andelen daglige brukere av slike tjenester på mobiltelefon er 8 prosent, mot null for to år siden. Andelen ikke-brukere har falt fra 92 prosent til 67 prosent.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Denne typen applikasjoner er mer utbredt på pc og brett. Her har andelen daglige brukere økt fra 4 prosent til 16 prosent, mens andelen ikke-brukere er falt fra 68 prosent til 49 prosent.

Det er tydelig mange fortsatt har til gode å erfare gleden av å kunne føre tellerskrittfrie, timelange videosamtaler med kjære i Australia.

Ellers viser undersøkelsen blant annet følgende:

  • 70 prosent av befolkningen bruker strømmetjenester for tv eller film over fast bredbånd
  • 56 prosent strømmer tv og film til mobilen
  • 97 prosent har Internett over fast bredbånd
  • Aktive brukere av digitale tjenester på mobil bytter mobilabonnement hyppigere enn andre
  • Familie/venne-tilbud fra operatørene motvirker trangen til å bytte abonnement
  • Pris er det viktigste argumentet for å bytte mobilabonnement
  • Et fåtall frykter dårligere dekning ved bytte av mobilabonnement.
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.