BEDRIFTSTEKNOLOGI

To betingelser for BT/MCI-fusjon

EU-kommisjonen vil stille to betingelser før British Telecom (BT) kjøper amerikanske MCI, begge for å unngå at selskapet blir for dominerende.

Frode Eriksen
13. mai 1997 - 13:00

BT/MCI kontrollerer i dag mellom 30 og 40 prosent av kapasiteten på telekablene mellom Europa og USA. Kommisjonen vil sikre andre aktører tilgang til kablene på konkurransemessige vilkår. Den andre betingelsen angår et lite men viktig marked innenfor telekonferanser. EU-kommisjonen vil ikke at BT/MCI skal dominere dette markedet.

Det er ventet at EU-kommisjonen offentliggjør detaljene i betingelsene for overtagelsen onsdag, skriver The Wall Street Journal.

Mens EU-kommisjonen ikke vil ta opp krav om lik tilgang, er det ventet at amerikanske myndigheter vil gjøre det. BT-kjøpet av de resterende 80 prosent av MCI vil føre til at BT eier alle aksjene i selskapet. Det har ført til at en rekke problemer må løses av amerikanske telemyndigheter (FCC) og det amerikanske justisdepartementet under vurderingen av kjøpet.

En side av saken er BTs dominerende posisjon på det britiske telemarkedet med 90 prosent av innenlandsmarkedet og 68 prosent av internasjonal trafikk. I dag må abonnenten innom en svitsj eid av BT, Mercury Communications eller et kabelselskap. Det er ikke mulig å leie kapasitet uten samtidig å måtte betale for svitsjene. Noen mener dette hemmer konkurranse, mens andre mener det ikke blir interesse for å bygge nye telenett om svitsjene er gratis.

Et annet aspekt er MCIs eierandel av en satellittdistribusjonslisens som selskapet har sammen med Rupert Murdoch. Diskusjonene går nå om utenlandske teleselskapers muligheter for å eie satellittdistribusjonskapasitet i USA.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.