TELEKOM

To fiberbrudd på sju minutter

Dobbel uflaks for Telenor rammet mobilkunder i seks fylker.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. mai 2011 - 08:00

Oslo (NTB-Solveig Joten Svensen): En gravemaskin og et fallende tre kuttet hver sin telekabel og førte til at tusenvis av telefonkunder over store deler av landet var uten dekning mandag.

Ved 22.30-tiden opplyser Telenor til NTB at feilen er rettet og at telefonnettet fungerer som normalt over hele landet.

Løsningen ble å legge en provisorisk kabel ved det ene bruddstedet, i Øyer nord for Lillehammer. Der tok en gravemaskin i 15-tiden mandag ettermiddag med seg en provisorisk fiberkabel som hadde blitt lagt i lufta på grunn av veiarbeid i området.

Sju minutter senere ble reservetraseen til Telenors såkalte landsnett lammet da et tre falt over en luftkabel ved Lørenskog i Akershus. Dermed ble telefonnettet sterkt svekket i store deler av landet.

Reparerte kablene

Telenors entreprenører fullførte arbeidet med å reparere fiberkablene ved 21-tiden mandag kveld, ifølge informasjonssjef Per A. Meling i Telenor.

- Nå er problemene løst og alt er ok. Feilen er rettet både på Lørenskog og ved Lillehammer, sier Meling til NTB.

Etter at den provisoriske kabelen ble lagt ved 18.30-tiden mandag kveld, var det kun mobilkunder i Hedmark og Oppland, samt fasttelefonkunder i Lillehammer, som var rammet av problemene, ifølge Telenor.

Omfattende trøbbel

Men store deler av ettermiddagen og tidlig kveld mandag var mange tusen mobil-, fasttelefon- og bredbåndskunder uten dekning.

Mobildekningen i Møre og Romsdal, Nordland, Troms og Finnmark var mandag ettermiddag og tidlig kveld sterkt svekket, mens mobilbrukere i trøndelagsfylkene og i Sogn og Fjordane også hadde store problemer med å komme gjennom.

Helse Førde ba folk sende SMS hvis de trengte øyeblikkelig hjelp, skriver Aftenposten.no. Det er imidlertid ikke meldt om alvorlige konsekvenser av telenettets nedetid. Landets store sykehus samt hovedredningssentralene opplyste til NTB at de ikke var rammet av problemene.

Flytrafikken rammet

Også flytrafikken ble rammet. Telenors problemer førte nemlig til at kontrollsentralen i Bodø mistet telefonforbindelsen, noe som gjorde at flere avganger nord for Trondheim ble midlertidig innstilt.

Flyene sto på bakken i drøye to timer før en ny sambandslinje var på plass ved 17.30-tiden, noe som ville føre til store forsinkelser utover kvelden mandag, opplyser Avinor.

- Vi ser med undring på at to slike uhell, en gravemaskin og ett tre, såvidt jeg forstår, kan få de konsekvensene vi har sett i kveld. Det setter spørsmålstegn ved den infrastrukturen som ligger der, sier avdelingsdirektør Per-Kristian Brekke i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til Dagbladet.no. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.