BEDRIFTSTEKNOLOGI

To harde slag mot tynne klienter og Java

Lotus kommer til å droppe utviklingen av sin Java-baserte eSuite. IBM og Sun skal også være enige om å legge tynnklientsystemet JavaOS for Business på is.

Eirik Rossen
24. aug. 1999 - 01:56

JavaOS for Business skulle være standardoperativsystemet på nestegenerasjons Java-terminaler (eller NC-er for "network computers") fra Sun og IBM. Selskapenes partnerskap for dette felles operativsystemet ble kunngjort i store bokstaver i april i fjor, og begge slo utvetydig fast at det var et nøkkelledd i deres langsiktige strategi.

Ifølge Sm@rt Reseller vil IBM og Sun kunngjøre nytt Java-basert maskineri i september, men da med hvert sitt operativsystem. Begge kommer med politiske uttalelser for å begrunne avviklingen av JavaOS for Business-prosjektet. IBM sier kunder vil støttes i en overgangsfase til "industri-støttede plattformer", mens Sun sier at JavaOS-er er blitt overflødig fordi Internett-standarder har tatt over.

Konsekvensen av dette er at Java-terminaler legges praktisk talt døde, og at Java på klient-siden identifiseres med nettlesere.

Derfor er det kanskje ikke så rart at både Computer Reseller News og News.com melder at Lotus vil avvikle eSuite-prosjektet, som gjør kontorprogramvare - tekstbehandling, regneark, presentasjon osv. - tilgjengelig under Java.

Nyheten er ikke offisielt bekreftet, og begge siterer "interne kilder". Årsaken er at omsetningen ikke har utviklet seg som forutsatt. 100 utviklere skal omplasseres. Komponentene de har laget hittil, kan tenkes brukt innen andre av IBMs Java-relaterte prosjekter.

eSuite ble kunngjort i mars 1997, og ble kraftig oppgradert i fjor våres.

Ifølge Zona Research vil det globale salget av tynne terminaler, basert på enten Java eller Windows gjennom Windows Terminal Server, være på rundt 600.000 enheter i år, og 1,1 millioner enheter neste år. Den vesentlige delen av økningen ventes på Windows-siden.

Bill Gates vinner igjen...

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.