To milliarder ARM-brikker på et kvartal

Solide tall fra ARM, som er i full gang med å utvikle neste generasjons brikker.

ARMs Cortex-A15 tas i bruk av avanserte systembrikker som først nå begynner å komme på markedet.
ARMs Cortex-A15 tas i bruk av avanserte systembrikker som først nå begynner å komme på markedet.

Solide tall fra ARM, som er i full gang med å utvikle neste generasjons brikker.

Britisk ARM, som designer og lisensierer ut prosessorteknologien i systembrikkene som finnes i de fleste smartmobiler og nettbrett, kom i går med regnskapstall for andre kvartal.

ARM omsatte i andre kvartal for 213 millioner dollar, mot 190,2 millioner dollar i samme kvartal året før. Det gir en vekst på 12 prosent.

Fortjenesten før skal vokste i samme periode med 23 prosent, fra 54,2 millioner dollar til 66,5 millioner dollar.

Veksten skyldes ikke minst den store etterspørselen etter smartmobiler og nettbrett. I andre kvartal ble det levert 2,0 milliarder ARM-baserte brikker, et antall som er 9 prosent høyere enn for et år siden.

ARM leverer brikke- og teknologidesign for alt fra mikrokontrollere til serverprosessorer. I andre kvartal inngikk selskapet 23 nye lisensavtaler, hvorav fem var med helt nye kunder. Tre av lisensavtalene inkluderte grafikkprosessoren Mali, som er designet ved selskapets avdeling i Trondheim.

Denne uken kunngjorde ARM også et flerårig, utvidet samarbeid med den taiwanske halvlederprodusenten TSMC. Avtalen innebærer at selskapene skal tilpasse og optimalisere ARMs applikasjonsprosessorer til TSMCs prosessteknologi basert på FinFET-transistorer og med minimumsavstanden mellom kretselementer på 20 nanometer og mindre.

De mest kjente ARM-brikkene lages i dag med 28 til 40 nanometers prosessteknologi. Ved å redusere størrelsen oppnår man både mer plass til kretselementer, høyere ytelse og lavere strømforbruk. Dette kommer i tillegg til at ARM-brikkene i utgangspunktet er svært energieffektive og dermed gir blant annet Intel vanskeligheter med å komme inn på markedet for smartmobiler og nettbrett.

I samarbeidet med TSMC er hovedmålet å optimalisere neste generasjons 64-bits ARM-prosessor basert på blant annet ARMv8-arkitekturen. Brikkene vil være beregnet for blant annet avanserte, mobile enheter og servere.

Ifølge X-bit Labs har TSMC ennå ikke startet produksjon av brikker basert på 20 nm-prosessen.

– Vil vi starte noe produksjon av 20 nm neste år, men i liten skala, veldig liten, det vi ville kalle en risiko-type produksjon, i grunnen. 2014 vil være et år med oppstart av 20 nm SoC (System on Chip, red. anm.), forteller Morris Chang, toppsjef i TSMC, til X-bit Labs.

Han forteller videre at brikker basert på 16 nm prosessteknologien trolig vil begynne å komme i andre halvdel av 2015.

Til toppen