BEDRIFTSTEKNOLOGI

To millioner streamere fra Tandberg

Tandberg data ASA produserte onsdag 11. desember sin streamer nummer 2 millioner. Og kassettspilleren som datalagringsmedium er fortsatt ikke død, skal man tro administrerende direktør Jon E. Bjørstad.

Eirik Flaa
17. des. 1996 - 09:50

Siden 1970 har ti ulike serier med datalagringsprodukter rullet ut fra samlebåndet på Tanberg Data. Fra de tidligste produktene som rommet 45 megabyte, har industribedriften teknologisk sett ikke sluppet taket, og leverer idag tapestreamere med kapasiteter opp til 26 gigabyte. At nye optiske lagringsmedium er på full fart inn i markedet bekymrer derimot ikke ledelsen i suksessbedriften.

– Hvis man ser på dagens skriv-og-les CD-plater har disse en kostnad per lagret megabyte som er langt høyere enn på magnetbånd, sier administrerende direktør Erik Bjørstad til digi:data. Han legger til at han heller ikke frykter inntoget av den nye DVD-teknologien.

– Det har vært en rekke komplikasjoner i forbindelse med utviklingen av den nye standarden. Nå som de endelig har blitt enige, ser det likevel ut til at skriv-og-les-versjonen av DVD ikke kommer på markedet før i 1998. På dette tidspunkt tror jeg at magnetbånd vil ha kapasiteter som ligger et sted mellom 30 og 60 GB, sier Bjørstad, som også understreker at de tekniske begrensningene for magnetiske lagringsmedium langtfra er nådd.

– Eksperter mener at det ihvertfall er mulig å tidoble informasjonstettheten i forhold til dagens nivå, sier Bjørstad.

Teknologidirektør i Tanberg Data, Erik Solhell, har i likhet med Bjørstad også klokketro på magnetiske lagringsmedier.

– Forskning på optisk lagring har foregått i over tyve år. Resultatene fra denne forskningen har imidlertid ikke vært så gode som forventningene skulle tilsi. Allerede for ti år siden ble det magetiske lagringsmedium spådd en kort fremtid, nå viser det seg likevel at det er på denne typen lagring at de største fremskrittene er gjort, sier Solhell.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.