BEDRIFTSTEKNOLOGI

To råtasser i jevnt løp

digi.no har sammenlignet en NT-maskin fra Silicon Graphics med en kjapp grafikkmaskin fra Tech Computers. Begge maskinene var svært kraftige, men samtidig veldig ulike.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. feb. 1999 - 17:14

Da Silicon Graphics tidligere i år for første gang kom med en Windows-basert datamaskin, bestemte vi oss for å se hvor kraftig denne egentlig er. Maskinene markedsføres jo først og fremst som grafikkmaskiner. Vi ville sette maskinens grafikkytelse på prøve, men også teste den som en generell arbeidsstasjon for andre oppgaver. Vi har derfor også testet en arbeidsstasjon fra Tech Computers som ligger i samme prisklasse og som skulle ha utmerket grafikkytelse.

La oss ta for oss ytelsen ved bruk av vanlige applikasjoner først. Til dette brukte WinStone 98-testen fra Ziff-Davis. Skuffende nok greide ingen av de to maskinene å gjennomføre alle testene i Business-delen av denne testen. High-End-delen gikk derimot greit. Tech-maskinen gikk av med seieren i alle disse testene, selv om SGI-maskinen lå hakk i hæl stort sett hele veien.

I WinBench 98-testen testes maskinenes undersystemer. I grafikktestene, som konsentrerer seg primært om 2D-grafikk, vant SGI-maskinen en svært klar seier. I snitt var 2D-ytelsen 50 prosent høyere enn ytelsen til Tech-maskinen.

I de andre testene - disk-, CD-ROM-, heltalls- og flyttallsytelse - vant Tech-maskinen. Seieren var knepen i CPU- og FPU-testen, men svært klar i forbindelse med filoverføring til lagringsenhetene. Årsaken til at ytelsesforskjellen var såpass lav i heltalls- og flyttallstestene skyldes nok at testene ikke utnytter fordelene Pentium III-prosessoren i Tech-maskinen har gjennom sitt nye instruksjonssett.

Så over til 3D-ytelse. Her brukte vi OpenGL-testen ViewPerf, som ble anbefalt av begge leverandørene. I denne testen, som består av 6 deltester, ble Tech-maskinen den klare vinneren. Kun i ProCDRS-01-testen vant SGI-maskinen - da med hele 30 prosent. Men dette tar Tech-maskinen kraftig igjen på de andre deltestene og har over dobbelt så høy ytelse som SGI-maskinen i CDRS-04-testen.

Vi må likevel understreke at maskinen vi lånte av Silicon Graphics ikke var en ferdig utgave, men en beta-maskin. Dette skulle ifølge flere av de ansatte ved Silicon Graphics kunne påvirke OpenGL-ytelsen i noen grad, men langt fra så mye som forskjellen mellom de to maskinene vi testet.

Vi kan derfor konkludere med at Tech-maskinen er klart den beste 3D-maskinen i vår test. Maskinen har også de beste utbyggingsmuligheten og den beste generelle ytelsen. SGI-maskinen vinner klart på 2D-testene og tar poeng for spennende design på kabinettet.

Hvilken av disse maskinene en bruker burde velge, kan ikke vi avgjøre. Det kommer helt an på hva vedkommende skal bruke maskinen til.

I spalten til høyre finner du lenker til nærmere beskrivelser av maskinene, samt til en nøyere sammenligning av ytelsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.