JUSS OG SAMFUNN

Tobakksbransjen ut av røyken

Som en offensiv mot spekulasjoner, frigis nå et stort antall dokumenter om tobakkindustrien på Internett. Åpenhet er den nye linjen som skal snu imagen av en bransje fylt med hemmelighetsskremmeri og fornektelse.

Hilde Nyman
4. mars 1998 - 09:56

Den amerikanske tobakkindustrien tyr nå til Internett for å nå ut med informasjon slik at tidligere hemmelighetsskremmeri i bransjen skal bli glemt, skriver den britiske finansavisen Financial Times. PR-stuntet blir gjort i en offensiv for å redde et rettslig forlik med Kongressen på en verdi av 368.5 milliarder dollar.

Tobakkindustrien har tradisjonellt hatt en image preget av hemmelighetsskremmeri og fornektelse. Industrien prøver nå å snu bildet mange har av bransjen. I forrige uke ble mange dokumenter frigitt av blant annet Philip Morris, R J Reynolds og Brown & Williamson i forkant av behandlingen av forliket som ennå ikke er godkjent av Kongressen.

Selektiv offentliggjøring av dokumenter og lekkasje av interne dokumenter har skadet industrien og gitt industriens kritikere vann på mølla. Senest i januar kom merket Camel i storm etter at et dokument spekulerte i at tobakksprodusenten R J Reynolds oppfordret til tenåringsrøyking ved å rette Camel mot ungdom.

For å demme opp for ryktene skal industrien frigi mesteparten av dokumentene i sammenheng med forliket, men unnlater likevel å offentliggjøre 39.000 sider.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.