BEDRIFTSTEKNOLOGI

TOF: - Ikke overrasket over fusjonssamtaler

Leder for Teleoperatørenes Forum (TOF), Per Morten Thorvildsen, er ikke overrasket over at Telia og Telenor har vært i fusjonsforhandlinger. - Det ville overrasket meg mer om de ikke hadde snakket sammen, sier Thorvildsen til digi.no.

Øystein Kvistad
21. jan. 1998 - 23:32

Thorvildsen peker på at maktbalansen i det nordiske telemarkedet ble kraftig forrykket da det i slutten av oktober ble kjent at amerikanske Ameritech ville komme inn på eiersiden i Tele Danmark.

Ameritech er fra før en av de største eierne i den norske mobiloperatøren NetCom GSM, og for Telenor var nok amerikanernes danskeraid en ytterligere vekker i forhold til at Telenor ikke lenger kan regne med noen fredningstid for sitt gamle monopol.

- Ameritechs oppkjøp i Tele Danmark ga en helt ny "setting" for Telenor og selskapets markedsposisjon i Norden, sier Thorvildsen til digi.no.

- Spørsmålet som nå reiser seg, er hvordan det går med Telenor og Telias ulike allianser, sier han, og viser til at både Unisource- og Telenordia-alliansene mer eller mindre synes å være i oppløsning.

Etter at Telefonica trakk seg ut av Unisource i fjor vår, er det nå bare tre selskaper igjen i alliansen. Foruten Telia, består Unisource av det sveitsiske og hollandske televerket. Dét er ikke godt nok for Telia, som nå sitter i en allianse som er alt for svak til å kunne innfri det som er den svenske teleoperatørens ambisjoner på det internasjonale telemarkedet.

Samtidig med at Unisource rakner litt om senn, knytter det seg stadig flere usikkerhetsmomenter til Telenors brohode på det svenske markedet, Telenordia.

Telenordia, som eies av BT, Tele Danmark og Telenor, ble etablert for å utfordre Telia på deres hjemmemarked. Når det nå kommer for dagen at Telenor og Telia har diskutert en mulig selskapssammenslåing, vil dette ikke bidra til å forbedre samarbeidsklimaet i allliansen. Bedre blir ikke situasjonen av at Ameritech har kjøpt 42 prosent av Tele Danmark, i tillegg til at Ameritech er en av hovedeierne i NetCom GSM - Telenors hovedkonkurrent på mobiltelefoni i Norge.

- Samarbeidet med Tele Danmark er blitt en usikkerhetsfaktor, innrømmet konsernsjef Tormod Hermansen i Telenor under pressekonferansen i Oslo onsdag kveld.

Lederen for Teleoperatørenes Forum, Per Morten Thorvildsen, er ikke overrasket over denne vurderingen.

- Det ville vært enda mer merkelig om Telia og Telenor ikke snakket sammen etter alt som har skjedd den siste tiden, sier han til digi.no.

Thorvildsen understreker at Teleoperatørenes Forum ikke har noe synspunkt på hvordan de ulike aktørene i telemarkedet eventuelt slår seg sammen

- Vår oppgave er å bidra til at Norge får et liberalisert telemarked fortest mulig, og at vi får en rettferdig konkurranse med best mulig tjenester til lavest mulig priser, avslutter Thorvildsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.