BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tøffe tider i halvleder-industrien

Kraftig fall i salget av DRAM.

Salget av DRAM har stupt i 2011.
Salget av DRAM har stupt i 2011.
19. sep. 2011 - 11:26

Gartner kutter kraftig i sine prognoser for halvleder-salget i 2011. Tidligere har de forventet en vekst på 5,1 prosent, men de nå har justert dette til en nedgang på 0,1 prosent. Dermed forventer analysebyrået at markedet vil omsette for 299 milliarder dollar i år, omtrent det samme som i 2010.

For store lagre, overkapasitet på produksjonssiden samt lavere etterspørsel som følge av dårligere økonomiske tider blir brukt som forklaringer på nedgangen, meldte Gartner før helgen.

De som produserer halvledere har også nedjustert prognosene betydelig inn i tredje kvartal. Forventningene inn i tredje kvartal er nærmest uendret, mot normalt en vekst på mellom åtte og ni prosent. Tredje kvartal er en sterk sesong ettersom flere kjøper PCer til skolestart og butikker bygger lagre av maskiner til julesalget.

Produksjonen av PC-er har falt betydelig i forhold til de siste prognosene. Gartner estimerte i årets andre kvartal en vekst i PC-produksjonen på 9,5 prosent. Det er nå nedjustert til 3,4 prosent. Også i produksjonen av smarttelefoner er prognosene nedjustert fra 12,9 prosent vekst til 11,5 prosent. Når PC-markedet bremser opp vil dette få en umiddelbar effekt på leverandører av halvledere.

DRAM etterspørselen skal ifølge Gartner nærmest ha kollapset. De forventer en nedgang på 26,6 prosent i 2011. På en andre siden har etterspørselen etter applikasjonsspesifikke kretser (ASIC) og NAND flashminne har steget betydelig med vekst på rundt 20 prosent. Dette skyldes den betydelige veksten i nettbrett og smarttelefoner, som ikke har de samme minne-behovene som PC-er.

Men hva vil fremtiden bringe for halvlederindustrien? Gartner selv medgir at de er usikre, og omtaler neste år som et «Wildcard». De har nedjustert prognosene fra en vekst for neste år på 8,6 prosent til 4,6 prosent. Dette tilskrives dårligere makroøkonomiske utsikter.

Men dersom det kommer en ny resesjon i USA, som fremdeles er det viktigste PC-markedet, vil salget av halvledere forverres ytterligere.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.