RESULTATERFINANS

Tøffe Tom mot toppen - igjen

Kursracet i Merkantildata fortsatte mandag, i takt med de stigende forventningene til andrekvartalstallene. - Men forventningene alene alene kan ikke forsvare dagens kurs, kommenterer en analytiker.

Eirik Flaa
20. juli 1998 - 17:25

Den positive utviklingen i IT-indeksen fortsatte mandag - men tempoet var langt mer beskjedent enn i forrige uke. Med en oppgang på 0,3 prosent til 1517,78 prosent overgikk indeksen med hårfin margin Totalindeksen som endte opp 0,2 prosent til 1334,4 poeng.

I spissen for oppgangen var igjen Merkantildata. Aksjen har restituert seg kraftig etter nedgangen på forsommeren og med dagens oppgang på 3 prosent til 119,50 kroner er begynner det igjen å lukte nye toppnoteringer for børsraketten. Bakgrunnen for de siste dagers oppgang har i utgangspunktet vært høye forventninger til andrakvartalstallene selv om det fortsatt er en stund til disse blir offenliggjort. En analytiker digi.no snakket med mener imidlertid at dette alene ikke er nok til å forklare oppgangen.

- Troen på en fortsatt konsolidering i den nordiske IT-bransjen er styrket. Mange tror det er i ferd med å skje noe med Enator og WM-data, sier analytikeren.

Til tross for positive analyser fortsetter Ask å falle, og mandag endte aksjen ned 1,8 prosent til 55 kroner.

- Justert for prispress i det europeiske og amerikanske markedet vil markedet for projektører ha en vekst på rundt 15 prosent i året. I mange av Ask analysene opererer man med vekstrater på bortimot 50 prosent. For å forsvare prisingen burde andrakvartalsresultatet derfor vist til langt størrre vekst i markedsandeler en det som var tilefellet, sier analytikeren som likevel mener Ask har muligheten til å tilfredstille forventningene dersom alt klaffer med Proxima-fusjonen.

- Problemet er at slike fusjoner nesten alltid fører med seg komplikajsoner, legger han til.

Etter sterkt kursutvikling siste uken, snudde utviklingen i NetCom fredag - og tendensen fortsatte mandag. Aksjen falt likevel ikke mer en 1,2 prosent til 244 kroner, noe som ikke kan sies å være signifikant for aksjen som i stor grad styres av utenlandske begivenheter.

- Prissetting i fusjoner og oppkjøp i telebransjen utenlands gir en god indikasjon på verdifastsettelsen av NetCom, sier analytikeren som mener dagens kursnivå i stor grad reflekterer internasjonalt verdsettingsnivå.

Både i Ask og Merkantildata var aktivitetsnivået høyt mandag, men det gjalp lite på totalintrykket. Omsetningen på Oslo børs endte på skarve 593 millioner kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.