RESULTATERFINANS

Tøffe Tom starter med blanke ark

Tom Adolfsen gjør riktig med å nedskrive goodwill. Selskapet slipper store årlige kostnader, men tilliten må etterhvert være rimelig tynnslitt.

Oddmund Grøtte
15. feb. 2001 - 10:55

Merkantildata har tatt et oppgjør med gammel moro fra bonanza-tidene i fjor. Selskapet kjøpte dyre konsulenter, og nå må de betale regningen.

Regningen lyder på 5,3 milliarder. Merkantildata innser at de ikke klarer å forrente prisen på oppkjøpene. Goodwill-posten på mer enn seks milliarder kroner ved utløpet av tredje kvartal skulle avskrives over 20 år. Dette gir årlige avskrivninger på over 300 millioner kroner per år. Ved å nedskrive goodwill på 5,3 milliarder nå slipper Merkantildata å avskrive 265 millioner kroner i året. Bare dette utgjør en positiv effekt på EPS (fortjeneste per aksje) på 1,4 kroner per år.

Driftsresultat før avskrivninger var i fjerde kvartal på 100,9 millioner, men driftsresultat etter goodwillavskrivninger på 86 millioner var på beskjedne 14,9 millioner kroner. Nå forsvinner 75 millioner i kostnader per kvartal.

Derfor er det et smart trekk å nedskrive goodwill-posten. Det er bedre å ta det fort og vondt i stedet for en 20 år lang seigpining. Nedskrivning var derfor det mest fornuftige Merkantildata kunne gjøre. Greit nok at goodwill er en teknisk vurdering som ikke får konsekvenser for cashflow, men markedet vurderer et selskaps utvikling i fortjenste per aksje.


Aktørene i aksjemarkedet diskonterer fremtiden, og mye av usikkerheten knyttet til ytterligere nedskrivninger er dermed fjernet. Er det noe aksjemarkedet misliker er det nettopp usikkerhet.


Spørsmålet nå er om Adolfsen bør gå av. Tilliten til han bør etterhvert bli rimelig tynnslitt. Hva er track-recorden til Adolfsen det siste året?

- En total forandring av selskapets strategi TO ganger i løpet av seks måneder
- Kjøpt dyre selskaper (i panikk?)
- Kjøpt selskaper for raskt

I februar spådde Adolfsen en aksjekurs i Markantildata på 300 ved årets slutt, ifølge Dagens Næringsliv. Fasit ble 35 kroner. En mer total skivebom kan det neppe bli. Nå må Adolfsen betale for alle flåsete utsagn som er morsomme så lenge aksjekursen går opp, men kommer tilbake som en boomerang i nedgangstider.

Jeg tror markedet vil sende aksjekursen ned på kort sikt, men at det kan være en bra kjøpsanledning for de med litt lengre tidshorisont. Det er positivt at selskapet rydder opp, men synkende tillit kan presse aksjekursen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.