KARRIERE

Tøffere å satse på India fremover

Norsk IT-bransje kan kanskje ikke satse så mye på India, for mangel på ansatte vil snart skape flere problemer.

17. okt. 2006 - 10:06

Når det snakkes om outsourcing, så snakkes det som regel også om India. De satser hardt på å utdanne egne IT-eksperter og på å tiltrekke seg oppdrag fra utenlandske kunder. Til nå har det gått svært godt.

De indiske outsourcingsgigantene Infosys og Tata vokser i rekordfart og tjener samtidig så godt at det nærmest fremstår som å trykke penger.

Nå begynner imidlertid disse og andre selskaper som har etablert avdelinger i India å merke vekstsmerter. India klarer ikke lengre å møte den massive etterspørselen etter ny kompetent arbeidskraft.

I India utdannes det nesten 400.000 ingeniører hvert år, men det er for få og kvaliteten er ikke god nok.

Nasscom (National Association of Software and Service Companies) er en faggruppe som har gjennomført et studie av kvaliteten på de utdannede indiske ingeniørene. I rapporten deres kommer det frem at bare en av fire utdannede indiske ingeniører holder mål. Resten har kritiske mangler i enten tekniske ferdigheter, engelsk språkkunnskap, evnen til å jobbe i grupper eller til å gjennomføre en enkel muntlig presentasjon.

I løpet av de neste fire årene forventes det at den indiske IT-industrien vil generere 1,7 millioner nye jobber. Det betyr at bedriftene vil få problemer med å rekruttere nok kvalifisert arbeidskraft og dermed vil lønningene stige.

Lønningene for nyansatte har allerede steget med 10-15 prosent i året i snitt de siste årene. Nasscom spår at India vil ha et kompetanseunderskudd på en halv million ingeniører i 2010.

Selv om antall tekniske høgskoler i India har tredoblet seg i løpet av de siste 10 årene, har det ikke vært nok til å dekke opp for det kraftig økende behovet. Ifølge New York Times har nå flere av bedriftene begynt å kjøre egne kurs og studier for å kunne dekke sitt eget behov.

Ser man på folketallet i India, som er på over en milliard, burde det ikke være noe problem å utdanne nok ingeniører. Men bare 10 prosent av Indias befolkning mellom 18 og 25 år går på høgskole og nesten 40 prosent av befolkningen over 15 år er analfabeter ifølge offisielle tall fra indiske myndigheter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.