TELEKOM

Tog-nødnett klappet sammen

Førte til full stans i trafikken.

NSB-tog
NSB-tog Foto: Christian Niclas Nordmark/NSB
10. sep. 2013 - 09:23

OPPDATERT: NTB melder at problemene med nødnettet nå er rettet.

Nødnettet for tog, det såkalte GSM-R-nettet, er nede over store deler av landet. Dette rammer togtrafikken i hele landet.

– Radiosambandet mellom tog og togleder ligger nede over store deler av Sør-Norge. Nå er hele GSM-R-nettet nede for togtrafikk. Det betyr at alle tog får beskjed om å kjøre til nærmeste stasjon og stoppe der. Dette gjør vi av sikkerhetsmessige hensyn, sier pressevakt Arvid Bårdstu i Jernbaneverket til NTB.

Sentral i Trondheim

Han forteller at feilen i nødnettet skjedde i 9-tiden. Første melding gikk ut klokka 9.01.

– Det er togleder som oppdager en slik feil først. Nødnettet ledes av et operasjonssenter i Trondheim, og siden dette er kritisk for at vi skal kunne kjøre togtrafikk, har vi to systemer som kjøres parallelt. Det skal ikke gå tog hvis ikke radiosambandet fungerer. Togene skal stå hvis dette er ute av drift, sier Bårdstu.

Doble systemer

Han forteller at nødnettet har en garantert oppetid på over 99,9 prosent, og at operasjonssenteret i Trondheim nå jobber med å lete fram feilen og rette den.

– Vi har en datamaskinpark på Marienborg og en i en gammel ubåthangar på havna i Trondheim. Det er lagt ned store ressurser for at vi skal ha doble systemer. Vi vet foreløpig ikke om begge systemene er nede, sier han.

Han forteller at det er uvisst hvor lang tid det tar før man har fått nødnettet opp igjen.

Alternativ transport

NSB hadde svært stor pågang på sine nettsider tirsdag formiddag, og sidene var flere ganger nede. Togselskapet opplyser at de jobber med å organisere alternativ transport.

– I tillegg oppfordrer vi passasjerer til å benytte andre transportmidler. Du må regne med at det blir forsinkelser og innstillinger. Det beklager vi, skriver NSB til sine kunder.

NSB ber reisende ringe kundesenteret på 815 00 888 for mer informasjon. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.