Tog-nødnettet har ingen redundans

Feil på én server var nok til å stoppe alle tog i Norge.

Alle tog i Norge stanset i tre timer etter at det lukkede GSM-R-nettet gikk ned for telling.
Alle tog i Norge stanset i tre timer etter at det lukkede GSM-R-nettet gikk ned for telling. (Bilde: Per Ervland)

Feil på én server var nok til å stoppe alle tog i Norge.

Alle tog i Norge stod bom stille i nærmere tre timer i går kveld, etter at strømforsyningen til en dataserver ved en av Jernbaneverkets sentraler i Trondheim kortsluttet.

Dermed gikk hele det digitale mobilnettet GSM-R (GSM Railway) ned for telling. Dette er et påkrevet nødsamband mellom togene og toglederne, og uten kontakt må togtrafikken stanse for å unngå ulykker. Først kvart over ti på kvelden kom trafikken i gang igjen.

Men dette viktige kommunikasjonsnettet har ingen redundans. Brann og kortslutning på én enkelt strømforsyning satte hele løsningen ut av spill.

Jernbaneverket sier til digi.no at én server ved deres operasjonssentral på Marienborg i Trondheim gikk ned som følge av dette.

Denne serveren er viktig, fordi det er denne maskinen som holder orden på tognumrene, togenes identifikasjon i systemet.

- Det er den serveren som holder orden på tognummerne i togsystemet, sier informasjonssjef Kjell Bakken i Jernbaneverket til digi.no.

- Togsentralen kan fortsatt kontakte togene over telefon uten denne, men det er en tungvinn måte å kommunisere på, og da får man heller ikke identifisert togene, sier Bakken.

Den viktige serveren består av doble systemer i samme rack. Ifølge informasjonssjefen innebærer det blant annet to kretskort, to strømforsyninger og så videre.

- Begge strømforsyningene har en overvåkningsenhet. Når den ene strømforsyningen går ned, skal overvåkningsenheten mate maskinen med strøm fra den andre.

- Kjernespørsmålet er hvorfor det ikke skjedde. Det skal vi nå finne ut av. Det er helt uakseptablet at en slik feil skal få slike konsekvenser, sier han.

Jernbaneverket har planer om å bygge opp en speilsentral et annet sted i Trondheim. Som kan tre i kraft dersom hovedløsningen på Marienborg settes ut av spill.

- Jeg kan ikke konkret svare på når dette kommer på plass. Vi driver å planlegger dette nå, sier Bakken. Han sier også at sikkerheten ved Marienborg er god.

- Feilen som skjedde i går skulle ikke ha skjedd. En kortslutning kan oppstå, men systemet skal fange opp den typen feil.

Direktør Willy Jensen ved Post- og teletilsynet (PT) forteller til digi.no at PT ikke har noen rolle og nesten ingen tilsyn med Jernbaneverkets lukkede mobilnett.

Han mener det er trist og leit at de ble rammet av gårsdagens feil. Samtidig skjønner han ikke hvorfor de ikke har en speilsentral på plass.

- Redundansen eller backupløsningen deres synes å ha vært for svak. Selskaper som Netcom og Telenor har dette. Og for sentrale styresystemer har de ikke bare en redudans, men de har to og tre.

Ifølge Jensen bør en speilet løsning befinne seg en annen fysisk plass.

Til toppen