Togfolk får gratis WLAN i påsken

BaneTele bygger WLAN-soner på togstasjoner i Norge. Den første måneden blir bruken gratis.

BaneTele bygger WLAN-soner på togstasjoner i Norge. Den første måneden blir bruken gratis.

BaneTele har inngått en avtale med The Cloud om å utstyre Norges tre største jernbanestasjoner med WLAN-soner, altså trådløs tilgang til Internett. Byggingen starter allerede denne uken, og Michael Fallén i The Cloud Nordic sier til digi.no at tilbudet vil være på lufta innen april.

– Den første måneden vil all bruk være gratis, sier Fallén til digi.no. – Vi er i ferd med å inngå avtaler med store operatører som Telenor og Netcom som kan tilby tilgang gjennom våre WLAN-soner til sine abonnenter. For dem som ikke har et kundeforhold til slike operatører, vil vi tilby egne løsninger.

Fallén bekrefter at reisende som oppholder seg på Nationatheatret stasjon og Oslo S i Oslo, og Lillestrøm-stasjon, kan vente seg gratis WLAN-tilgang til Internett i hele april.

Palmesøndag faller i år, som kjent, på 9. april. På vanlige dager passerer 100 000 reisende gjennom disse stasjonene. I påsken ventes belastingen å bli langt større.

– Vi betrakter den første måneden som en prøveperiode, sier Fallén.

Han understreker at The Cloud først og fremst er en infrastrukturleverandør, og at forretningsmodellen primært går ut på å tegne avtaler med operatører og med internasjonale tilbydere av Internett-tilgang.

– Hele vår forretningsmodell går ut på å bygge nettverk, og alle som har en kundebase innen bredbånd er velkommen til å tilby sine tjenester også i våre WLAN-soner. Vi har til sammen 11 000 «hotspots» i Europa. I Storbritannia har vi et tjuetalls operatører som tilbyr tjenester i våre WLAN-soner.

The Clouds egen «pay and go»-tjeneste vil bare opprettholdes så lenge det ikke er inngått avtale med tilstrekkelig mange operatører. Nivået i Norge vil være omtrent som i Sverige, der det i dag koster 70 svenske kroner for én time, 120 kroner for én dag og 320 kroner for én måned. Den norske ordningen kommer i gang straks gratisperioden utløper, og vil gi tilgang også til The Clouds WLAN-soner ved over 46 jernbanestasjoner i Sverige.

I tillegg til Internett-aksess, vil også Nintendo og Skype Online være tilgjengelig i de norske sonene fra første stund. Fallén sier man tar sikte på å trekke stadig flere innholdsleverandører, ikke bare operatører, inn i WLAN-sonene.

BaneTele opplyser at man tar sikte på å utstyre alle Norges 400 jernbanestasjoner med WLAN, og håper at store deler av utbyggingen skal gjennomføres i løpet av 2006.

Erfaringen fra Sverige er at reisende bruker tjenesten stadig mer. Trafikken har doblet seg hver måned siden i høst.

The Cloud har et eget datasenter i Sverige hvor også all norsk trafikk skal rutes. Selskapet bruker vanlig kabling – altså ikke et eget trådløst stamnett – til å koble aksesspunktene sammen. Begrunnelsen for dette er at det gir bedre sikkerhet og samtidig bedre ytelse.

    Les også:

Til toppen