JUSS OG SAMFUNN

Tok beslag i 133 domener

EU og USA i koordinert aksjon mot piratsider.

Europol har for første gang deltatt i en større aksjon med inndragning av domenenavn brukt til salg av det som hevdes å være falske merkevareprodukter. Besøk til de berørte nettstedene gir nå denne plakaten.
Europol har for første gang deltatt i en større aksjon med inndragning av domenenavn brukt til salg av det som hevdes å være falske merkevareprodukter. Besøk til de berørte nettstedene gir nå denne plakaten.

For tredje år på rad har USA tatt beslag i et større antall domenenavn, etter mistanke om salg av piratkopierte produkter.

Nytt av året er at også EU deltok i en koordinert aksjon. Det skjedde i går i forbindelse med «Cyber Monday» – den store handledagen med spesialtilbud i mange nettbutikker.

I alt ble 133 domenenavn stengt ned av Europol i samarbeid med den amerikanske spesialenheten ICE (U.S. Immigration and Customs Enforcement).

- Disse nettstedene lurte uvitende kunder til å kjøpe falske varer i anledning julesesongen, heter det i en felles pressemelding.

Listen over de berørte ser ikke ut til å foreligge. Involvert er domenenavn kontrollert av amerikanske internettregistrarer, samt oppføringer under europeiske toppdomener som .be (Belgia), .eu., .dk (Danmark), .fr (Frankrike), .ro (Romania) og .uk (Storbritannia).

I tillegg skal en amerikaner være arrestert og det er tatt beslag i verdier for 175.000 dollar.

Fake

Blant produktene som nettbutikkene tilbød var angivelig falske merkevarer innen alt fra sportsutstyr til DVD-er, parfyme, klær, smykker og andre luksusvarer.

- Hvis rettighetshavere bekreftet at produktene var falske eller ulovlige på andre måter, ble ordre om inndragning av domenenavn som solgte varene innhentet fra [respektive lands] føderale dommere, heter det i kunngjøringen.

John Morton som leder spesialenheten ICE fremholder at sier salg av piratvarer ikke er et amerikansk problem, men et globalt problem og en kamp «de er nødt til å vinne».

- Tyveri av immaterielle rettigheter er ikke harmløst eller kriminalitet uten ofre. Det kan medføre alvorlig helse- og sikkerhetsrisiko og det undergraver økonomien vår, sier Europol-direktør Rob Wainright i en uttalelse.

Som ved tilsvarende aksjoner tidligere år er de berørte nettbutikkenes domener overtatt av myndighetene og nettsidene erstattet med en plakat som informerer om beslaget.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.