Tokjerne-brikker gir ikke dobbel fart

Både Intel og AMD er nå ute med prosessorer med to kjerner, men hvor mye ytelsesøkning gir dette? Her er Gartners mening:

Både Intel og AMD er nå ute med prosessorer med to kjerner, men hvor mye ytelsesøkning gir dette? Her er Gartners mening:

Både Intel og AMD er nå ute med PC-prosessorer som har to kjerner. Foreløpig er salget begrenset, men etterhvert vil stadig flere møte valget om å gå til to-kjerne-PCer. Men hva gir dette egentlig av ytelse?

To kjerne-prosessorer er i utgangspunktet en fysisk brikke som inneholder to fulle prosessorer, men man må være obs på at man får ikke dobbel ytelse, påpeker Gartner til sine kunder.

Gartner setter opp denne tommelfinger-regelen: En dobbelkjern-prosessor vil gi rundt 70 prosent raskere ytelse som en enkeltkjerne-prosessor med samme GHz-hastighet.

Hvor Gartner har fått dette tallet fra oppgir ikke selskapet, men Gartner blir fortløpende briefet av Intel og AMD, både på eksistrende teknologi og fremtidige prosjekter. Trolig gir Gartner en mer objektiv vurdering enn hva Intel og AMD vil oppgi.

Årsaken til at man ikke kan doble er flere, men noe skyldes at de to kjernene kjører med noe redusert fart - full hastighet vil føre til betydelig høyere varmeutvikling.

I tillegg må IT-sjefene forstå at det er langt fra alt som får noen hjelp fra to-kjerne-prosessorer. Applikasjoner må skrives om for å utnytte kjerne to og det er bare applikasjoner som utnytter prosessoren godt som får noen effekt.

Word er ikke en av dem, men grafikktunge ting, video-arbeide simuleringer, tunge Excel-regneark, å lage Acrobat-filer og ikke minst spill vil gå mye fortere, påpeker Gartner.

Gartner påpeker dessuten viktige forskjeller mellom AMD og Intels løsninger: Intel har gitt begge kjernene store lokale datacacher, mens AMD har økt bussfarten og bedre minneteknologien, noe som gir samme ytelse, men med færre transistorer.

Men i løpet av 2007 vil ikke bedriftene har noe valg, mener analyseselskapet - da vil det neste ikke finnes prosessorer igjen som bare har en kjerne.

Til toppen