Tokjernet Itanium blir kald fisk

Intel har offentliggjort detaljert informasjon om neste versjon av Itanium. Her er nyhetene:

Intel har offentliggjort detaljert informasjon om neste versjon av Itanium. Her er nyhetene:

Intel har lagt fram en detaljert beskrivelse av sin første tokjernede prosessor, Itanium-varianten Montecito, på en femdagers fagkonferanse i San Francisco (International Solid State Circuits Conference, eller ISSCC).

De første produksjonseksemplarene av Montecito skal komme i fjerde kvartal, og volumproduksjon skal komme i gang etter årsskiftet. Prosessoren er første og fremst beregnet på fireveis og åtteveis servere

Montecito markerer et stort sprang i antall transistorer på én prosessor: 1,72 milliarder mot 410 millioner på Itanium 2. Økningen i klokkefrekvens er relativt beskjeden: 2,0 GHz mot 1,6 på Itanium 2. Cache-størrelsen skal være opptil 24 MB. Dagens Itanium 2 kan fåes med 1,5, 3,0 eller 6,0 MB nivå 3 cache.

Den tokjernede prosessoren er produsert etter en 90 nanometers prosess, mot 130 nanometer for de nyeste utgavene av Itanium 2. Itanium debuterte i mai 2001 som en brikke med 25 millioner transistorer produsert etter en 180 nanometers prosess, og kunne kjøres i opptil 800 MHz. Den første Itanium 2 som kom i juli 2002, hadde 220 millioner prosessorer og ble også produsert i en 180 nanometers prosess. Klokkefrekvensen økte bare til 900 MHz.

Intel har lagt stor vekt på å få ned strømforbruket ved overgang til tokjernet prosessor. Montecito skal avgi maksimalt 100 watt, mot 130 watt fra Itanium 2.

To strømsparende teknologier nevnes spesielt i forhåndsomtalen av Montecito: Etterspørselbasert svitsjing («demand based switching», DSB) og «Foxton».

Foxton er en maskinvarebasert teknologi for automatisk å justere både driftsspenning og klokkefrekvens i svært små trinn. Det skal være 32 spenningsnivåer med 12,5 millivolts mellom hvert nivå, og 64 forskjellige nivåer for klokkefrekvensen. Foxton skal alene bidra med en ytelsesøkning på 10 prosent. Den vil også bli anvendt i nye varianter av Xeon-prosessoren.

Etterspørselbasert svitsjing er implementert i 32/64-biters varianten av Xeon allerede. Hensikten med denne teknologien er å automatisk justering av strømforbruket avhengig av arbeidsbelastningen.

Montecito får dessuten en teknologi som Intel kaller «Pellston». Det dreier seg om å korrigere feil i cache-minnet uten å kreve omstart av systemet.

    Les også:

Til toppen