BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tokjernet Itanium klar før nyttår

Itanium får to kjerner før nyttår, men vil fortsatt ligge etter Xeon på busshastighet.

13. okt. 2005 - 09:45

Ifølge lekkasjer til News.com, vil Intel kunne tilby Montecito – den første tokjernede Itanium-modellen – allerede før nyttår, med volumproduksjon i løpet av første kvartal 2006.

Montecito er en vesentlig forbedring av Itanium, med avgjørende bedre ytelse enn dagens utgave, ifølge en uavhengig analytiker som har studert den nye prosessoren.

Paradoksalt nok omfatter de tre første Montecito-modellene også en utgave med bare én (aktivert) kjerne. Hva man skal med noe slikt, er uklart.

De to ekte tokjerneutgavene kommer i henholdsvis 1,4 GHz og 1,6 GHz. Under gunstige temperaturforhold vil de kunne fungere i henholdsvis 1,6 GHz og 1,8 GHz, med den nye Foxton-teknologien som automatisk justerer driftsspenning og klokkefrekvens i svært små trinn. Disse modellene vil ha 18 MB høyhastighets cache, og busser på henholdsvis 400 MHz og 533 MHz.

    Les også:

I løpet av andre kvartal vil Montecito-prosessorene kunne tilbys med en buss i 667 MHz, en klokkefrekvens i 1,8 GHz – maksimalt 2 GHz med Foxton – og 24 MB cache.

I andre halvår 2006 kommer en kraftigere modell, døpt Montvale. Nærmere detaljer om denne er ikke kjent.

De første Montecito-modellene ventes å bruke anslagsvis 100 watt. Intel tar sikte på å tilby varianter som bruker ned mot 62 watt. Det gjøres ved å begrense den vanlige klokkefrekvensen til henholdsvis 1,2 GHz og 1,4 GHz, som Foxton kan øke til inntil 1,4 og 1,6 GHz. Her blir det en cache på 12 MB og en buss i 400 MHz.

Det maner til ettertanke at busshastigheten til Itanium-prosessorene ligger godt etter det man får med Xeon som også tilbyr 64 biters prosessering.

Paxville-varianten av Xeon som ble kunngjort tidligere denne uken, har en buss i 800 MHz. I første kvartal vil Intel tilby Dempsey-utgaven av Xeon x64, med en buss i opptil 1066 MHz.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.