BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tollfri IT i år 2000

Verdens fire største handelsblokker, USA, EU, Japan og Canada ble torsdag enig om å eliminere toll på informasjonsteknologi innen år 2000. Gruppen, som representeter halvparten av verdens IT-handel, må få med seg land, innen 15. mars, slik at gruppen representerer over 90 prosent av IT-handelen før en avtale er i havn. IT-varene som omfattes inkluderer datamaskiner, datadeler, teleutstyr, og programvare for totalt 0 milliarder.

Jens Kanden
13. des. 1996 - 08:30

WTO (World Trade Organization) kunne torsdag melde at verdens fire største handelsblokker - USA, EU, Japan og Canada, samt 15 land inklusive Australia, Hong Kong, India og Taiwan har blitt enig om en avtale om å fjerne all toll på IT-utstyr innen år 2000. EU forhandler Peter Carl forventer at land som representerer 85 prosent av verdenshandelen vil støtte avtalen i løpet av fredagen, og dermed mangler kun 5 prosent for å nå de 90 prosent av IT-handelen som kreves for at avtalen skal få effekt.

Denne avtalen vil eventuelt bli den viktigste i forbindelse med WTO-forhandlingene som foregår i Singapore blant 128 medlemsland. Avtalen vil eliminere toll på IT-varer som datamaskiner, minne, prosessorer, teleutstyr, og programvare til en verdi av over $600 milliarder. Etternølere har til 15. mars for å bestemme seg. Hvis ikke de nødvendige 90 prosent av IT-handelen faller inn under avtalen, blir den ikke noe av.

Det har foregått intense forhandlinger i flere måneder før man ble enige om et utkast til avtalen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.