Tolv nye Intel-prosessorer for bærbare

Intel lanserer tolv nye prosessorer beregnet på bærbare PC-er. Det satses tungt på de aller letteste PC-ene, selv om disse bare har ti prosent av markedet i dag.

Intel lanserer tolv nye prosessorer beregnet på bærbare PC-er. Det satses tungt på de aller letteste PC-ene, selv om disse bare har ti prosent av markedet i dag.

Intel deler bærbare PC-er i tre kategorier, etter vekt - standard, "ultra portable" på to kilogram og "mini notebook" på halvannet kilogram eller lettere - og tilpasser prosessorene deretter. Alle "mobile" prosessorer er utstyrt med en ordning som gjør at klokkefrekvensen trappes ned når PC-en går på batteri, noe selskapet kaller SpeedStep. Prosessorer for de to lettere kategoriene har dessuten en spesiell design slik at kan kjøres under lave spenninger.

Det er prosessorene for de aller letteste PC-ene som vekker størst oppmerksomhet, selv om salgsstatistikken viser at de fleste foretrekker modeller med store skjermer. Ifølge tall fra International Data Corp har de tyngste maskinene 30 prosent av markedet, mellomkategorien 60 prosent og de aller minste 10 prosent. Andelen for de minste tenkes å øke, men ikke til mer enn 20 prosent over de neste to-tre årene. En viktig årsak er at de større maskinene har en svært gunstig pris.

Alle nylanseringene produseres under Intels 130 nanometers prosess, og vil dukke opp i nye PC-er fra Dell, Compaq, IBM, Toshiba og andre i løpet av de kommende fire ukene.

Det lanseres fire nye Pentium III-M (for "mobil") prosessorer for kategorien "ultra portable", med redusert driftsspenning, med maksimale klokkefrekvenser fra 733 MHz til 800 MHz. Det lanseres en ny Pentium III-M med ekstra redusert driftsspenning og maksimal klokkefrekvens 700 MHz, en forbedring på dagens utgave med maksimalt 600 MHz.

For vanlige maskiner er den en ny Pentium III-M med en klokkefrekvens opp til 1,2 GHz.

For brukere med mer beskjedne krav til ytelse, lanseres seks nye mobile prosessorer i Celeron-serien, med klokkefrekvenser fra 733 til 933 MHz. En ny Celeron for bærbare med 100 MHz buss er lansert, med klokkefrekvens 900 MHz. Også den aller minste PC-kategorien tilbys en ny Celeron-prosessor, med spesielt lav driftsspenning og opptil 650 MHz.

Brikkesettet 830 med integrert grafikk tilbys i to varianter: 830M med vekt på ytelse, 830MG med vekt på lavt strømforbruk.

Til toppen