RESULTATERFINANS

Tom Adolfsen kjøper konkurrentens datter

Etter en omsetning på 2,7 milliarder kroner i andre kvartal, satt Tom Adolfsen igjen med 140 millioner kroner. Samtidig overtar Merkantildata Netcenter Distribusjon fra sin erkekonkurrent Getronics (tidligere Ark).

Einar Ryvarden
26. aug. 1999 - 09:27

Tom Adolfsen liker å slippe bomber under sine resultatpresentasjoner, og dagens seanse skuffet ingen. Adolfsen kunne avduke to oppkjøp: den svenske distribusjonsvirksomheten Manora Datadistribusjon AB fra svenske Martinsson Gruppen og viktigst - Netcenter Distribusjon fra Getronics (tidligere Ark).

Getronics har gått gjennom to kriser tidligere i år - en nedbemmaning etter dårlige resultater og en stor medarbeiderflukt. Det er likevel oppsiktsvekkende at Jan Erik Standahl selger deler av sin virksomhet til sin erkerival. Standahl skal beholde aksjer i Netcenter Distribusjon for 45 millioner kroner og bruke PC LAN som en av sine to viktigste distributører. Det er ikke kjent hva Adolfsen betaler for Getronics-selskapet.

Merkantildata har lenge levert knallresultater, og heller ikke denne gangen skuffer Adolfsen: Et resultat på 140 millioner kroner etter et omsetning på 2,7 milliarder. Salget steg med 20,6 prosent mens resultatet hoppet opp 50,0 prosent sammenliknet med andre kvartal i fjor.

Dette var litt bedre enn hva finansmarkedet hadde ventet. Generelt forteller Adolfsen at mye av usikkerheten som preget norsk økonomi i vår nå er borte og at Merkantildata nesten ikke merker noe til oppbremsingen foran nyttår slik mange av de store programvarehusene blant annet presses av. Markedet i Sverige har dog vært noe tregere, forteller Adolfsen.

De to nye selskapene Adolfsen kjøper opp skal være med på å pynte opp hans eget distribusjonsselskap PC LAN. Som tidligere lovet skilles nå denne biten ut som et eget børsnotert selskap. Dette gjøres primært for å tilfredstille finansmarkedets krav. Merkantildata er misfornøyd med en svak kursutvikling til tross for gode resultater og håper at utskillelsen av PC LAN skal gi en høyere samlet verdisettting.

PC LAN vil få en omsetning i år på rundt fem milliarder kroner når det skilles ut. Merkantildata har ikke fastsatt noen dato for børsnoteringen.

Merkantildata-konsernet omsatte i 2. kvartal 1999 for MNOK 2.707,0 (MNOK 2.244,5) som er en økning på 20,6% sammenliknet med proforma tall for samme periode i 1998. Etter goodwill-avskrivninger på MNOK 6,6 (MNOK 2,6) ble resultatet før skatt MNOK 140,5 (MNOK 93,7),. en økning på 50,0% sammenliknet med samme periode i fjor.

Av de forskjellige forretningsområdene står tradisjonell systemintegrasjon for over 70 prosent av Merkantildatas totale omsetning. Ikke uventet vokser selskapets satsningfelt (kommunikasjonsløsninger) pent og bidrar nå med 16 prosent av driftsresultatet.

Det er PC LAN som vokser raskest: opp 45 prosent i første halvår, dels på grunn av det høye salget av hjemme-PCer i Norge, men marginene her er lave - bare 3,7 prosent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.