RESULTATERFINANS

Tom Ottmar casher inn 15 millioner for Startsiden

Tom W. Ottmar, grunnlegger av Startsiden, får 15 millioner kroner av parhestene Telenor Nextel og Schibsted i løpet av de neste 12 månedene. Han trenger bare å betale 28 prosent skatt, og kan trekke fra egne penger allerede investert i selskapet.

Pål Leveraas
26. okt. 1999 - 14:09

I mai i år fikk ABC Startsiden Telenor Nextel inn på eiersiden. Nextel betalte fem millioner for 35 prosent av aksjene i selskapet, og inngikk samtidig en avtale om å kjøpe resten av aksjene fra gründeren i løpet av en 18-måneders periode. Den initielle handelen ga ingen penger i lomma på Ottmar, men tilførte vekstkapital til den suksessrike web-tjenesten.

Avtalen betyr imidlertid at Ottmar innen november neste år kan putte 15 millioner kroner i lomma for sine resterende 65 prosent av selskapet. Pengene drypper inn i løpet av 2000, inntil alle aksjene er avhendet mot slutten av året.

Avtalen avhenger av suksessgraden, men ifølge Ottmar selv er det ikke store utslag, og 15 millioneren er taket, som han åpenbart regner med å nå. Spørsmålet er først og fremst i hvilken grad han kan slå sine konkurrenter.

- Hvem definerer du egentlig den fremste konkurrenten din?

- Det er utvilsomt SOL (Scandinavnia Online), og dernest alle de andre portalene som nå spretter fram, sier Ottmar.

Når Schibsted nå kommer inn, er heller ikke det i form av cash til Ottmar. Schibsted trer inn i "spleiselaget" som skal sørge for at Ottmar blir aksjeløs, men 15 millioner kroner rikere - minus kapitalbeskatning på relativt hyggelige 28 prosent. Når perioden er over, vil Telenor Nextel etter alt å dømme eie 68 prosent og Schibsted 32 prosent av selskapet.

Forholdet mellom Telenor og Schibsted på eiersiden i Startsiden blir omtrent omvendt av hva det er hos SOL, hvor Schibsted er den største aksjonæren. De to konkurrentene har imidlertid de samme nøkkelpersonene i styret, Jan Moberg fra Nextel og Sverre Munck fra Schibsted.

Tom Ottmars bindingstid går til mai 2001 - et halvt år etter at de siste aksjene er solgt. Da kan han fritt ta med seg millionene og familien og flytte til en sydhavsøy, om det er det han vil.

- Teoretisk kan jeg slutte da, ja, sier han til digi.no.

Mer om dette?


Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.