Tommelen ned for Nokia

Markedet sender Nokia rett ned etter at Lumia 920 ble vist frem.

Tommelen ned for Nokia
Microsoft-sjef Steve Ballmer og Nokia-topp Steven Elop viste frem Nokias nye flaggskip på et arrangement i New York onsdag. Men markedet lot seg ikke overbevise. Bilde: Jin Lee/Bloomberg/Getty Images/All Over Press

Helsingfors (NTB-FNB): Markedet reagerte med kraftig kursnedgang på Nokia-aksjer da det finske mobilselskapet presenterte sin nye smarttelefon Lumia 920.

På børsene i både Helsingfors og New York falt aksjekursen med rundt 13 prosent onsdag kveld.

Nokias nye flaggskip klarte ikke imponere markedet kort tid etter at den ble lansert onsdag.
Nokias nye flaggskip klarte ikke imponere markedet kort tid etter at den ble lansert onsdag. Bilde: Spencer Platt/Getty Images/All Over Press

Trass i flere tekniske forbedringer, blant annet nytt kamera og muligheter for trådløs lading av batteriet, har Nokia så langt ikke greid å overbevise markedet om at Lumia 920 vil bli en bestselger, melder NTB.

Trådløs lagring og den forbedrede skjermen var på forhånd kjent etter lekkasjer de siste dagene. Men for at Nokia skal hevde seg i konkurransen mot Apple og Samsung var markedet klar på at de må levere mer enn dette.

- Dette er et meget viktig steg for oss, og det vil være flere viktige steg fremfor oss, sa Nokia-direktør Stephen Elop under presentasjonen og la til at det ikke er ett - men flere suksessfulle steg - som må til for at de skal klare å ta selskapet til «det neste steget.»

Nokia kommer en ukes tid etter Samsung, som presenterte sin Windows-telefon på IFA-messen i Berlin. Men de kommer før Google-selskapet Motorola, som vil presentere sin første fullskjerm-telefon senere i kveld, og en uke før Apple som vil lansere iPhone 5 neste onsdag.

– Lumia-telefonen føles mer som en videreutvikling av Lumia-telefoner som allerede finnes, enn den revolusjonen vil hadde forventet ut fra det tette samarbeidet med Microsoft, sier teleanalytiker Ben Woods til Reuters, melder NTB.

Microsofts administrerende direktør Steve Ballmer er av en annen oppfatning.

– Dette er en viktig milepæl. Det er helt utrolig hvor langt vi har nådd i løpet av 18 måneders samarbeid med Nokia, sier han ifølge nyhetsbyrået AFP.