BEDRIFTSTEKNOLOGI

Toner ned mulig Ubuntu-allianse med Oracle

Selskapet bak Linux-distribusjonen Ubuntu toner ned ryktet om en allianse med Oracle.

23. okt. 2006 - 11:00

Det har den siste tiden versert rykter om at Oracle skulle være i ferd med å inngå en nærmere allianse med Canonical, selskapet hvis gründer og daglig leder, sørafrikaneren Mark Shuttleworth, tok initiativet til Linux-distribusjonen Ubuntu, og som lever av Ubuntu-relaterte tjenester.

I april i år uttalte Oracle-sjef Larry Ellison i et intervju i Financial Times at han kunne tenke seg å innføre en egen variant av Linux, og antydet en mulig interesse for å overta en Linux-aktør, for eksempel Novell.

Intervjuet utløste en rapport fra analytiker Trip Chowdhyr i Global Equities Research. Ifølge et referat i Red Herring, mente Chowdhry at Oracle ville foretrekke Ubuntu fra Novell Suse Linux, blant annet fordi Ubuntu er mer stabil en Suse.

Ubuntu tilbyr Linux som både klient og server, og lager lettinstallerte pakker med operativsystem og hensiktsmessige applikasjoner. Distribusjonen bygger på Debian.

For halvannen uke siden, i forkant av det store kundearrangementet Oracle Open World som åpner i San Francisco denne uka, sammenfattet analytiker Katherine Egbert i Jeffries & Co. en rapport om at Ubuntu arbeider for å sertifisere sitt serversystem til alle Oracles viktige produkter, som databasen og mellomvaren.

Egbert trakk den konklusjonen at dette ville oppfylle det Ellison snakket om i april: Oracle som leverandør av et fullverdig programvaretilbud over hele registeret fra operativsystem til applikasjoner.

Rapporten sendte Red Hat-aksjen ned 7 prosent, selv om Egbert understreket at et integrert produkt fra Oracle og Ubuntu, for eksempel en dedikert serverboks med Ubuntu, Oracles database og annen egnet programvare, eller bare en integrert programvarepakke, sannsynligvis ikke ville rette seg mot kjernen i markedet til Red Hat.

Egbert skrev i rapporten at det ville være typisk for Oracle å kunngjøre et slikt nytt produkt på kundearrangementet eller umiddelbart etterpå.

Oracle har konsekvent avvist å kommentere spekulasjonene, mens en talsperson fra Canonical har uttalt at Oracle forsikrer seg at gratisutgaven av databasen, 10G Express, virker med Ubuntu. I denne uttalelsen ble ordet «sertifisering» bevisst unngått.

Før helgen fikk News.com Ubuntu-sjefen i tale.

Shuttleworth nektet å kommentere selve rapporten til Egbert, og prøvde ellers å tone ned ryktene om en mulig partnerskap mellom Canonical og Oracle.

– Jeg tror ikke Oracle vil kunne tjene store penger på å selge support for Linux. Jeg tror aldri det vil være noe område med høye marginer, stor fortjeneste eller spennende vekst. Det blir mer og mer standardvare. Det betyr ikke at det være taktisk verdifullt å delta i spillet eller gjøre sin innflytelse gjeldende, sa Shuttleworth.

Ubuntu-sjefen sa også at han ikke forventet noen «radikal kunngjøring» i overskuelig framtid. Han mente det pågår et taktisk spill mellom Red Hat og maskinvareleverandørene, og at Oracle kan være innblandet i noe tilsvarende. Noen har gjort et nummer av at det er oppført en reklameplakat ved motorveiavkjøringen som leder til Oracles hovedkvarter i Redwood Shores. Shuttleworth sa motivet for plasseringen var de hyppige trafikkorkene akkurat ved den avkjøringen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.