JUSS OG SAMFUNN

TONO møter TV3 i "opphavsretten"

Rettssaken mellom rettighetsorganisasjonen TONO og den kommersielle TV-kanalen TV3 startet i Oslo Byrett mandag. Saken er berammet til fire dager.

Hilde Nyman
15. mars 1999 - 13:37

De to partene "braket" sammen på stillferdig måte da saken ble åpnet i Oslo Byrett i dag. Saken gjelder manglende betaling av vederlag fra 1991 til i dag fra TV3 til TONO.

- Denne saken gjelder hvor meget TV3 skal betale TONO for å ha sendt vernet musikk i kringkastingssendinger tatt ned i Norge enten direkte eller gjennom kabel, åpnet TONOs advokat Harald Bjelke.

TONOs svenske søsterorganisasjon, STIM, var i fjor gjennom en tilsvarende rettssak mot TV3, og vant fram. TV3 ble da dømt til å betale inn 19,3 millioner kroner til STIM.

TV3 hevder å ikke skulle betale noe vederlag til TONO, siden de sender fra Storbritannia. De mener derfor at det er den britiske organisasjonen Performing Right Society (PRS), det skal tegnes avtale med.

Informasjonssjef i TV3, Ellen Christiansen, vil nødig kommentere saken i media.

- Vi hadde en avtale med TONO helt i begynnelsen, og denne ble prolongert. Men vi er nå i sluttfasen i forhandlinger med PRS, og den er tenkt å skulle virke fra 1994, sier hun.

Christiansen vil ikke bekrefte at det er snakk om 41 millioner kroner TONO krever utbetalt, slik det ble opplyst i Dagens Næringsliv tidligere denne måneden.

- Det er uenighet om et beløp. TV3 har i disse årene betalt et à konto-beløp til Tono. I tillegg har TV3 penger på et fond som skal dekke utgifter ved bruk av musikk, sier en ordknapp Christiansen til digi.no.

Ifølge Dagens Næringsliv ble det i 1988 for første gang inngått en avtale mellom TONO og TV3. Denne avtalen ble forlenget i 1990, og TV3 hevder å ha startet forhandlinger med PRS allerede i 1994.

For TONO vitner mellom andre organisasjonens informasjons- og forhandlingskonsulent Geir Gaarder og en representant fra svenske STIM. Også administrerende direktør Cato Strøm i TONO skal vitne.

Fra TV3 skal det føres tre vitner i tillegg til administrerende direktør Eivind Schackt. Dette er blant andre Erik Ova fra Norwaco, og tidligere administrerende direktør i TV3, Kalle Lisberg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.