JUSS OG SAMFUNN

TONO skriver rammeavtale med nettleverandørene

I kjølvannet av bråket med Trollnet og påståtte ulovlige musikkpekere, utarbeider rettighetsorganisasjonen TONO nå en rammeavtale med aksessleverandørenes organisasjon, Internettforum.

Herman Berg
14. okt. 1997 - 16:35

TONO og internettoperatørene har sluttet foreløpig fred.

Etter bråket med Troms-leverandøren Trollnet og 16-åringen som hadde lagt uten hjemmeside med pekere der man kunne laste ned musikkfiler, satte Internettforum og TONO seg ned ved forhandlingsbordet.

På møtet ble de enige om at organisasjonen, som ivaretar komponistenes og tekstforfatternes opphavsrettigheter, skulle utarbeide et forslag til en rammeavtale for de to partene.

- Begge parter er veldig innstilt på et samarbeid, sier juridisk konsulent Inger Elise Mey i TONO.

- Vi hadde et positivt møte hvor partene kom med innspill. Forslaget til rammeavtale ligger nå hos oss og skal bare gjennom et ledd til, før den sendes over til Internettforum, sier hun.

Forslaget vil, etter det digi.no forstår, inneholde konstatering av at komponister og tekstforfattere skal få økonomisk kompensasjon når leverandørene legger ut musikk på Internett. Det mer kontroversielle temaet om leverandørenes generelle pekeransvar vil óg være nevnt i en eller annen form.

Det var i begynnelsen av august i år at TONO ba nettforhandleren Trollnet om stenge den private hjemmesiden til en tenåringskunde. Han hadde lagt ut pekere til sider som inneholdt ulisensiert musikk, blant annet i USA. TONO hadde kontaktet blant annet den amerikanske søsterorganisasjonen ASCAP og fikk informasjon om at musikken ikke hadde lisens.

Trollnet, som er en del av Global Ones forhandlernettverk, sendte en kopi av forespørslen til 16-åringen. Ifølge Trollnet, fjernet han selv siden umiddelbart.

Trollnet hadde imidlertid fått en juridisk vurdering fra Globals Ones advokatfirma Stabell som konkluderte med at det ikke ville foreligge straffe- eller erstatningsansvar i denne opphavsrettsaken.

Aksessforhandleren har på sin server beholdt en kopi av 16-åringens omstridte hjemmeside (se lenke under "Nettsteder omtalt").

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.