JUSS OG SAMFUNN

TONO vil ha slutt på digital kopiering

Den norske opphavsrettsorganisasjonen TONO vil at Norge tar etter Danmark og forby all kopiering fra et digitalt medium til et annet. Nye EU-regler er på trappene, og TONO håper paragrafen blir tatt inn i lovteksten.

Hilde Nyman
31. aug. 1998 - 15:27

I 1995 ble det i vårt skandinaviske naboland gjort ulovlig å kopiere fra et digitalt medium over til et annet digitalt medium, ved et tillegg i loven om opphavsrett. Danskene fikk dermed en av de strengeste lovene i verden på dette området.

Norge har ikke tilsvarende regler, og hos TONO blir det opplyst at såvidt de kjenner til, er det ingen andre land som har tilsvarende regler.

- Det er helt spesielt for Danmark at de har denne regelen. Ingen andre europeiske land har innført tilsvarende regler foreløpig. Det man først og fremst vil til livs, er piratkopieringen. Det er i dag anledning til å kopiere til privat bruk. Det denne paragrafen handler om, er at man må spørre om lov før man kopierer, sier juridisk konsulent i TONO, Inger Elise Mey.

Eksempel på kopiering som er ulovlig som følge av regelen, er for eksempel mellom CD og minidisc og nedlasting av musikk fra Internett i MP3-filer. Det innebærer at Sonys minidisc-spillere, som er blitt solgt siden 1989, er ulovlig hvis man eksempelvis kopierer over musikken fra en CD.

EU arbeider i dag med å utarbeide nye regler som skal regulere opphavsrett i den digitale hverdag. Reglene har vært ute på høring med juni som frist for høringsuttalelsene.

TONO ønsker seg tilsvarende regler i Norge og ønsker EU-direktivet velkommen, spesielt om det inkorporerer at kopiering fra et digitalt medium til et annet er ulovlig. Foreløpig er dette punktet ikke tatt med i utkastet til EU-direktiv som har vært på høring i EU-landene.

- Sterke krefter vil regulere den digitale kopieringen, og det foregår nå en intens lobbyvirksomhet for å få med dette i direktivet, sier Mey. Slik det i dag står i direktivet, er det overlatt til den nasjonale rådgivning om man vil at kopiering fra et digitalt medium til et annet skal være ulovlig.

Mey regner med at direktivet er klart rundt årsskiftet.

Den danske parallellen til TONO, KODA, er fornøyd med at omfanget av den danske loven, mens det danske Forbrukerrådet synes loven kriminaliserer vanlige folk, skriver Berlingske Tidende.

- Det er den systematiske og organiserte massefremstillingen vi vil til livs, og det gir loven mulighet for. Enda bedre blir det når reglene kommer til å gjelde i hele EU, sier Peter Schønning i KODA til Berlingske Tidende.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.