Norges vanligste programmeringsspråk

Topp 30: Her er Norges mest populære programmeringsspråk

Er det flest .NET eller Java-utviklere her til lands? PHP eller Ruby? Få svaret her.

Topp 30: Her er Norges mest populære programmeringsspråk
(Foto: Colourbox)

Er det flest .NET eller Java-utviklere her til lands? PHP eller Ruby? Få svaret her.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Bør du kode ditt neste prosjekt i .NET eller Java? Hvilke språk er det flest kan? Hvor raskt har norsk IT-bransje tatt til seg nye språk som Kotlin, Go og Swift?

Se komplett oversikt i grafikken nederst i denne artikkelen.

Gjennom lønnskalkulatoren har Digi.no spurt leserne om hvilke programmeringsspråk de kan. I et frivillig felt fikk hver bruker legge inn opptil tre språk hver. Snaut 7000 brukere har gått gjennom kalkulatoren, og hver bruker har i snitt lagt inn ett programmeringsspråk. Les mer om statistikken i faktaboksen lenger nede i artikkelen.

La oss ta en kikk på hvilke som er mest populære så langt:

Javascript troner

Javascript leder, men ikke overlegent. Totalt har 1080 brukere lagt inn at de behersker språket. 

Det er kanskje ikke så rart. På noen år har Javascript gått fra å være noe man brukte til å lage interaktivitet på nett, til å ta seg av hele stacken ved hjelp av Node.js og dokumentdatabaser. 

Det neste webspråket på listen er PHP, som havner på en god sjetteplass med 459 brukere. Veien ned til Ruby er lang, som til tross for sin enkle syntaks kun har 39 registrerte brukere.

Javascript er også bærebjelken i en rekke frontend-rammeverk, som React.js, Vue.js, Ember.js og Angular.js. I tillegg til språk, kunne brukerne velge tre øvrige sertifiseringer, plattformer eller frontend-rammeverk. Dette ble resultatet:

C# vs Java

Kampen mellom .Net og Java har pågått lenge. På den ene siden har vi Java. Plattformuavhengig, standardspråk på Android, og kjent for et rikt og omfattende økosystem. På andre siden har vi C#, Microsofts mest populære .NET-språk med en rekke egenskaper som gjør livet som programmerer litt lettere.   

Vårt datagrunnlag

Gjennom digi.nos lønnskalkulator har snaut 7000 brukere lagt inn informasjon om blant annet lønn, bosted, selskap og kompetanse. 

Som med all statistikk må man ta høyde for utvalgsproblematikk og potensielle skjevheter. Det tas forbehold om at våre data kommer fra mennesker som leser oss i utgangspunktet, og som er interesserte i å ta en lønnskalkulator. 

Det er gjort en rekke grep for å vaske og kvalitetssikre dataene. Statistikken er kryssjekket mot SSB og Brønnøysundsregistrene sine tall, og innsendt informasjon stemmer godt overens med medianlønn for IT-ansatte og antall brukere fordelt på ulike selskaper sammenlignet med faktisk antall ansatte. Rapportert lønn fordelt over ulike yrkesgrupper  ligger også tett opp mot SSBs statistikk, som igjen er basert på A-meldingen.

På grunn av dette og utvalgets størrelse, mener vi at dataene fra lønnskalkulatoren representerer norsk IT-bransje på en god måte.

Begge er objektorienterte, skalerbare og perfekte til bruk i forretningslivet. Tungvekterne innen IT-verden. Men hvilket er størst i Norge?

Hos oss var det liten tvil om hvilken som kom til å havne øverst i denne undersøkelsen. Java er tross alt det svært mange nordmenn må gjennom når de programmerer på universiteter og høyskoler rundt om i landet. Det brukes til Android, og Norges største utviklerkonferanse heter faktisk Javazone. Skal man tro den globale TIOBE-indeksen, som rangerer språk etter hvor ofte de er søkt på, troner Java øverst, hestehoder foran .NET-språkene. 

Men ikke her til lands.

C# havner nemlig som nummer to på listen etter Javascript, med 914 brukere. Det er nøyaktig ti flere brukere enn de som har lagt til Java på listen. 

Ikke nok med det. Regner man sammen .NET-språkene Visual basic, Visual basic .Net, F# og C#, ser man at de har blitt valgt 1171 ganger i undersøkelsen. Regner man sammen språk som snakker godt sammen med Java, nemlig Kotlin, Scala og Clojure, ender man på 996 forekomster. 

Gratulerer til .Net-entusiaster, som nå får bekreftet det de nok mistenkte hele tiden.

Database, iOS og embedded

Ikke overraskende er det SQL, eller varianter av SQL, som dominerer blant databasespråkene. Språket er svært utbredt. Konkurransen hemmes nok også av at alternativer, som MongoDB,

og Firebase, baserer seg på lagring av dokumenter, og ikke benytter et eget språk for å hente ut data. 

Python når en femteplass på lista med 615 forekomster. Språket er kjent for sin engelsk-lignende syntaks, og er blant annet populært innen IT-sikkerhet og som introduksjonsspråk til programmering. Det har også fått ny vind i seilene de siste årene etter at maskinlæring har blitt et stadig mer populært område.

Reiser man enda nærmere metallet ser man at C++ leder med 442 brukere, mot 237 for C, 55 for Go og 29 for Assembly. Dette er stikk i strid med TIOBE-indeksen, som rangerer C høyere enn C++.

På et høyere nivå ser vi at gode gamle Perl holder fremdeles stand, og lander på en 13-plass med 77 brukere. 

Andelen Apple-utviklere ser ut til å være forsvinnende lav. Kun 72 brukere har oppgitt Swift eller Objective C som sine språk. Av de få som oppgir et iOS-språk benytter to tredjedeler seg av Swift, så her har utskiftingen til det nye språket skjedd relativt raskt. Her kan det tenkes at mange benytter seg av kryssplatform-løsninger som React Native eller Xamarind for .Net.

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)
Til toppen