Toppledere rømmer Unisource, starter nytt selskap

Flere av topplederne i den europeiske telealliansen Unisource sluttet etter uklarheter rundt carrier-satsingen. Lederne har nå startet et eget infrastruktur-selskap, i konkurranse med blant annet Unisource.

Flere av topplederne i den europeiske telealliansen Unisource sluttet etter uklarheter rundt carrier-satsingen. Lederne har nå startet et eget infrastruktur-selskap, i konkurranse med blant annet Unisource.

Det var uklarheter knyttet til Unisources satsing på infrastrukturtjenester som gjorde at en gruppe av ledere sluttet i telealliansen for å starte for seg selv, skriver telekomavisen CommunicationsWeek International (CWI).

Det nye selskapet Carrier 1 starter ordinær drift 1. august med tjenester i de største europeiske telekommarkedene, innenfor ordinær taletelefoni og IP, samt rent salg av båndbredde. Selskapet ledes av svensken Stig Johnsson, og er et av flere nye telekomselskap innenfor carrier-tjenester i Europa.

Liberaliseringen av telemarkedet i de fleste EU-land fra årsskiftet har ført til etableringen av en rekke nye trafikkbærende selskap, som har båndbreddekapasitet som sin vesentlige vare.

Ifølge den vanligvis så velinformerte avisen CWI er Johansson og hans kollegers avgang fra Unisource nok et et eksempel på at avgangen i alliansen alene er med på å svekke samarbeidet mellom de tre partnerne, televerkene i Nederland og Sveits, samt svenske Telia.

- Vi har fra vår tidligere arbeidsplass lært at vi må gi kundene rask respons. Det er ikke lett om alliansepartnerne ikke kan bli enige på hvilken måte, sier Johansson.

Men lett er det heller ikke i carrier-markedet, som er anslått til å være verdt flere hundre millioner dollar. Selskap som Star Telecom Inc., Esprit Telecom Group plc og Viatel Inc., gjør sitt beste for å kapre markedsandeler. Også vårt hjemlige Telenor er i gang i et joint venture med amerikanske IXC, under navnet EuroN.

To USA-baserte ventureselskap (Providence Equity Partners Inc. og Primus Venture Partners) har så langt investert 20 millioner dollar i Carrier 1, men gjør klar for ytterligere investeringer i hundremillionersklassen for å bygge og operere en europeisk infrastruktur for selskapet.

Til toppen