Toppmøte for åpen kildekode i Kristiansand

Guadec 2004 kan få avgjørende betydning for bruk av fri programvare i Europa og Skandinavia.

Guadec 2004 kan få avgjørende betydning for bruk av fri programvare i Europa og Skandinavia.

Høgskolen i Agder vant konkurransen om å få være arrangør til årets internasjonale konferanse for utviklere i åpen kildekode: Guadec 2004, eller Gnome User and Developer European Conference.

Gnome er et åpen kildekodeprosjekt som tilbyr både et grafisk brukergrensesnitt til Linux-drevne PC-er, og et utviklingsplattform. Gnome er knyttet til GNU-prosjektet, og har en rival i KDE.

– Vi har lagt ned vanvittig mye arbeid. Personlig vil jeg ikke bli overrasket dersom konferansen vil vise seg å ha avgjørende betydning for bruk av åpne standarder og fri programvare i Europa og i Skandinavia, sier prosjektleder for konferansen, Mikael Snaprud til digi.no.

Snaprud er førsteamanuensis og kommer fra fakultet for teknologi. Han er i tillegg et ivrig medlem av Linux brukergruppe. Konferansen startet i går på Høgskolen i Agder i Kristiansand og går over tre dager.

Konferansen har ikke karakter av å være et internt møte for Gnome.

Konferansen retter seg mot hele det globale åpne kildekodemiljøet, med 350 deltakere fra 29 land, blant dem Brasil, Chile, Kina, India, Japan og Peru i tillegg til USA og Europa. Også Afrika er representert. Over 250 forskere og IT-beslutningstakerer er påmeldt, drøyt 200 fra andre land enn Norge.

Snaprud mener åpen kildekode er et stadig mer aktuelt alternativ til lukkede operativsystemer. Her i Norge har for eksempel Bergen kommune gått for en åpen løsning, mens mellom 90 og 100 norske skoler har tatt i bruk Skolelinux.

I Kina og andre land i den tredje verden er interessen stor for å få ned alle utgifter knyttet til lisenser og bruk av programvare.

    Les også:

Mange brukere ser det som ønskelig å redusere kostnadene til programvarelisenser og øke konkurransen på de viktigste programvareområdene.

– Åpen kildekode har vært et tema i flere år. Nå begynner det å bli så mange tjenester basert på dette at en kan vurdere slike løsninger for alle større anvendelser av programvare, sier Snaprud.

I Brasil og Spania brukes åpne kildekode i offentlige telesentre og i skoler. I Kina er skrivebordsmiljø basert på åpen kildekode og vil bli benyttet av myndighetene på mer enn en million skrivebord i løpet av neste år.

Senator og visepresident i Perus nasjonalforsamling, Edgar Villanueva kom til Kristiansand allerede torsdag for å delta på Guadec. Han har fremmet et lovforslag som krever åpen programvare for å sikre borgernes innsyn og nasjonale IT-arbeidsplasser i Peru. Lovforslaget utløste en hissig debatt med Microsoft, som deltakerne er interessert i å høre nærmere om.

Til toppen