Toppsjef får 100 millioner i bonus

Dersom styreleder i SBC Communications, Edward Whitacre (57), greier sin hittil største utfordring - å kjøpe Ameritech - får han en bonus på 100 millioner kroner. Kjekt å ha, men småpenger i den store sammenhengen: Ameritech koster 600 milliarder kroner.

Dersom styreleder i SBC Communications, Edward Whitacre (57), greier sin hittil største utfordring - å kjøpe Ameritech - får han en bonus på 100 millioner kroner. Kjekt å ha, men småpenger i den store sammenhengen: Ameritech koster 600 milliarder kroner.

Edward Whitacre, toppsjef i Bell-selskapet SBC.
Edward Whitacre.

Whitacre vil over tre år motta en ekstra incentiv-bonus på 100 millioner kroner ($13 millioner). Men da får han ikke lov til å slutte i perioden. Bonusen kommer i tillegg til lønna, som heller ikke er skral. Han hadde en lønnsvekst fra 1997 til 1998 på 44 prosent til $6,16 millioner (48 millioner kroner) i lønn og bonus fra eierne.

SBC kaller selv sin toppsjef for "mannen som har forvandlet SBC fra et regionalt teleselskap til en global teleaktør".

Det er 33 år siden han første gang ble ansatt i selskapet, men det var først i 1990 han overtok som toppsjef i selskapet, etter å ha ledet flere mindre deler av selskapet ut av lokale kriser.

Om fusjonen med Ameritech går igjennom vil Bell-selskapet ekspandere sin virksomhet til en rekke nye markeder utenfor sitt lokale område i det sør-vestre USA til også å gjelde Midt-vesten og delstatene rundt de store sjøene der Ameritech holder til. Den vil også skape USAs største lokaltelefoniselskap, med større internasjonale investeringer rundt om i verden. Blant disse interessene er Ameritechs aksjeposter på 42 prosent i Tele Danmark og vel 20 prosent i Norges nest største teleoperatør, mobilselskapet NetCom.

Selv om Whitacre får lønn for strevet i SBC, kommer hans kollega i det Chicago-baserte Ameritech, Richard C. Notebaert, likevel til å tjene enda mer om fusjonen går igjennom. 15,2 millioner dollar (118 millioner kroner) i ulike goder og bonuser om hans skjebne ender utenfor det nye selskapet, foruten 2,5 millioner dollar (20 millioner kroner) i årlig bonus om han velger å bli i selskapet til fusjonen er gjennomført.

SBC har kjøpt før, nærmere bestemt i 1997, da selskapet overtok lokaltelefoniselskapet Southern New England Telecommunications Corp. i Connecticut, for drøye fire milliarder dollar i aksjer. I år har SBC også kjøpt, nærmere bestemt i selskapet Williams sin infrastruktur som disponerer et nasjonalt nettverk. Dermed får SBC tilgang til kapasitet som er strategisk viktig, både om fusjonen med Ameritech går igjennom, men enda viktigere om selskapet får tillatelse fra amerikanske telemyndigheter til å drive med fjern- og internasjonal telefoni.

Whitacre har ledet SBC inn i en posisjon der selskapet tre år på rad har mottatt tittelen "mest beundret" av Forbes's oversikt over teleselskap, blant annet på grunn av selskapets sterke vekst de siste årene.

SBC har 118.000 ansatte om omsatte i 1997 for 25 milliarder dollar, med vel tre milliarder i overskudd.

Til toppen