Toppversjonen av Windows selger dårlig

Etterspørselen etter Microsofts datasenterutgave av Windows Server 2003 er i Norden forsvinnende liten.

Etterspørselen etter Microsofts datasenterutgave av Windows Server 2003 er i Norden forsvinnende liten.

Microsoft lanserte opprinnelig Windows Server 2003 Datacenter Edition som et alternativ til stormaskiner og Unix-servere med et høyt nivå av skalerbarhet, tilgjengelighet og pålitelighet. Men til tross for at Windows-systemene skal være billigere å kjøpe enn Unix-systemene, har salget gått trått i hele Norden.

Serverleverandører som Fujitsu Siemens og HP sier til ComputerSweden at det er mulig at mange kunder i dette segmentet allerede har fungerende løsninger basert på andre plattformer enn Windows, og at de ikke ser noen grunn til å bytte uten at de oppnår klare fordeler.

Rune Lystad, produktsjef for Windows-server ved Microsoft Norge, forklarer situasjonen slik:

- Windows Data Center Server er egentlig ikke bare et Windows-operativsystem, men en komplett løsning bestående av hardware, software og en omfattende support/støttekontrakt. Microsoft selger altså ikke Data Center Edition direkte til kunder, denne spesielle versjonen selges kun av våre hardwarepartnere som har valgt å sertifisere visse high-end maskiner for bruk med Data Center.

- Windows Data Center ser vi derfor ikke på som nok et serveroperativsystem, men som en komplett løsning med omfattende garanti og støtteordninger. Du kan ikke kjøpe deler av den totale pakken, du kjøper alt eller ingenting og passer derfor best til de helt store eller spesielle organisasjoner, sier Lystad.

- Som en følge av dette så er det solgt meget få Data Center løsninger i Norge og Norden. De fleste større norske kunder sier de oppnår samme oppetid ved bruk av standard Windows Enterprise Edition og high-end løsninger fra serverleverandørene. De velger derfor å tegne separate supportkontrakter direkte med Microsoft og hardwareleverandør. Et eksempel på dette er for eksempel Statoil som til slutt valgte å benytte høyytelses hardware og Windows Enterprise Edition (som er "hyllevare"), i stedet for å kjøpe Data Center-systemer som har en del restriksjoner på hva IT avdelingen kan gjøre, avslutter Lystad.

Til toppen