ANALYSER

Tor-bruken skyter i været

NSA-frykten setter sitt spor.

Utviklingen i antallet daglige brukere av Tor mellom høsten 2009 og den 26. august 2013.
Utviklingen i antallet daglige brukere av Tor mellom høsten 2009 og den 26. august 2013. Bilde: The Tor Project
30. aug. 2013 - 08:00

Antallet daglige brukere av anonymitets-tjenesten Tor har økt dramatisk den siste tiden.

Fra i fjor høst og fram til midten av august, har antallet daglige brukere ligget på omkring en halv million. I løpet av forrige uke og fram til den 26. august, som er den siste dagen The Tor Project har oppgitt tall for, har antallet daglige brukere raskt steget til nesten 1,3 millioner.

Tor-nettverket har også tidligere hatt korte perioder hvor antallet brukere har økt kraftig, for deretter å synke tilbake til normalen igjen etter bare dager eller uker. Men dette skal være første gang at antallet daglige brukere har vært på mer enn én million. Tallene om daglige brukere går tilbake til høsten 2009.

Utviklingen i gjennomsnittlig antall daglige brukere de to siste ukene, fordelt på de ti landene hvor Tor brukes av flest. <i>Bilde: The Tor Project</i>
Utviklingen i gjennomsnittlig antall daglige brukere de to siste ukene, fordelt på de ti landene hvor Tor brukes av flest. Bilde: The Tor Project

Bruken av Tor øker i alle de ti landene hvor Tor brukes mest, men det er bare USA og Italia som har en endring i andelen på mer enn halvannet prosentpoeng.

Også i Norge øker bruken av Tor, men økningen er ikke like stor her de siste ukene som globalt.

Utviklingen i antallet Tor-brukere fra Norge den siste måneden. <i>Bilde: The Tor Project</i>
Utviklingen i antallet Tor-brukere fra Norge den siste måneden. Bilde: The Tor Project

Det er vanskelig å se noen annen forklaring på økningen enn skandalene rundt NSA og PRISM-programmet. Men dette forklarer ikke hvorfor økningen først har skjedd nå, mer enn to måneder etter at de første lekkasjene fra Edward Snowden ble publisert.

Lanseringen av The Pirate Bays PirateBrowser skjedde derimot omtrent på samme tidspunktet da Tor-bruken virkelig begynte å øke. Denne gir enkel tilgang til Tor-nettverket.

Det gjenstår selvfølgelig å se om økningen i bruken av Tor er et varig fenomen, eller om det kun skyldes at mange nå prøver det ut i noen dager, for deretter ikke å bruke det igjen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.