KARRIERE

Tør ikke å tilby faste stillinger

40 prosent færre it-stillinger.

6. apr. 2009 - 14:15

Første kvartal i år var det en nedgang på 27,7 prosent i antall innlagte stillinger på Finn sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. I år er det 61.599 innlagte stillinger i første kvartal, mens tallet var 85.178 i rekordåret 2008.

For jobbkategorien IT, telekom og internett var det første kvartal 2009 3.594 ledige it-jobber målt mot 5.932 ledige stillinger tilsvarende periode i fjor. Det er en nedgang på 39,4 prosent ledige it-jobber.

Men denne bransjen trenger fortsatt folk, og det er åpenbart at de går veien om vikarbyråer for å hente inn midlertidig arbeidskraft. En undersøkelse fra Elan IT viser at en av tre it-bedrifter planlegger å ansette i 2009.

Bank, finans og forsikring er den største taperen, med en nedgang på hele 74,9 prosent. Andre bransjer med stor nedgang er IT, telekommunikasjon og internett og transport, logistikk og lager.

Kvartalstall fra Finn jobb viser at stillingsmarkedet er mer stabilt enn tidligere i år. Det er en mindre nedgang i antall stillinger lagt ut på Finn i mars enn i januar og februar.

– Vi er godt over 2006-nivå og begynner å bevege oss mot 2007-nivå, selv om vi fortsatt ligger litt under dette. Når vi gjør sammenligninger må vi ikke glemme at fjoråret var et eksepsjonelt bra, da var første kvartal hos oss det beste noensinne, sier direktør Eirik Bache-Wiig i Finn jobb.

Den gledelige trenden er likevel at det er mindre nedgang fra mars 2008 til mars 2009 sammenlignet med januar og februar. Januar hadde en nedgang totalt sett på 30 prosent, februar 34 prosent, og mars 18 prosent. Fra februar til mars i år var det en videre økning på 13 prosent.

Bache-Wiig understreker at tallene må tolkes i forhold til kalenderåret, og at en kort februarmåned, vinterferie og påskeferie spiller inn. I ferier og høytider er det færre stillinger som legges ut.

– Likevel kan det tyde på at stillingsmarkedet er i ferd med å stabilisere seg noe etter den drastiske nedgangen i januar og februar, men det er for tidlig å si om denne trenden fortsetter utover våren. Samtidig forventer Nav at arbeidsledigheten stiger, så vi skal være forsiktige med å være for optimistiske, sier Bache-Wiig.

– Det er for tiden mange ledige jobber på FINN, over 16.800, men det er ikke like mange som i fjor. Dessuten er det store endringer forhold til hvilke bransjer som har ledige jobber, sier han.

Lærere og førskolelærere er blant yrkesgruppene som har best jobbmuligheter. Det indikerer tallene fra Finn, noe som også bekreftes ved en titt på siden. Bransjen utdanning, undervisning og forskning er vinneren i forhold til i fjor når gjelder volum, med en oppgang på 10,9% i antall innlagte stillinger. Videre er det en liten oppgang innen offentlig forvaltning og helse og sosial.

Antall innlagte stillinger på FINN jobb i første kvartal de siste årene:

• 2006 – 1. kvartal: 42.560 stillinger

• 2007 – 1. kvartal: 67.634 stillinger

• 2008 – 1. kvartal: 85.178 stillinger

• 2009 – 1. kvartal: 61.599 stillinger

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.