DEBATT

Torbjørn Jagland og det «åpne» Internett

Håkon Wium Lie og Christer Gundersen mener Jagland må si nei til EU-direktivet om datalagring.

I april 2011 ble det demonstrert mot Datalagringsdirekttivet foran Stortinget. Hvorfor nevnte ikke Torbjørn Jagland EUs datalagringsdirektiv i sin kronikk om det åpne Internett?
I april 2011 ble det demonstrert mot Datalagringsdirekttivet foran Stortinget. Hvorfor nevnte ikke Torbjørn Jagland EUs datalagringsdirektiv i sin kronikk om det åpne Internett? Bilde: Marius Jørgenrud
22. jan. 2014 - 13:59

17. januar publiserte Aftenposten en kronikk av Torbjørn Jagland, generalsekretær i Europerådet, med tittel Internetts åpenhet må sikres.

Håkon Wium Lie, Chief Technology Officer i Opera Software, og Christer Gundersen, leder for GoOpen ProsjektLab i Frigprogsenteret, sendte et motinnlegg til Aftenposten. Innlegget ble refusert, og publiseres i stedet i digi.no.

Jagland fikk i november en topprolle i den internasjonale forvaltningen av Internett: Han ble utnevnt til et panel i Icann som skal lage en innstilling om Internetts framtid. Panelet ledes av Thomas Ilves, president i Estland, og Vint Cerf, internasjonalt kjent for sin rolle i nettets grunnleggelse og utvikling.

Det åpne internett og Datalagringsdirektivet

Torbjørn Jagland peker i sin kronikk i Aftenposten 17.01.2014 på mange viktige utfordringer for å sikre det åpne og frie internett. Jagland har også tidligere frontet betydningen av å skjerpe internasjonale avtaler for å sikre privatlivets fred. Vi ble derfor overrasket da han unnlot å nevne debatten rundt Datalagringsdirektivet. Denne debatten er sentral i Norge og Europa.

Snowden­avsløringene viser at overvåkning på internett gjøres i stort omfang av amerikanske myndigheter. Europeiske statsledere blir sure når de oppdager at de overvåkes, men mange av dem har vært med på å vedta EUs Datalagringsdirektiv (DLD). I Norge ble direktivet stemt gjennom med støtte fra Høyre og Arbeiderpartiet.

DLD betyr massiv overvåkning av norske innbyggere. Det pålegger telefoni-­ og internettleverandører å lagre personlig informasjon om alle som bruker nettet. Når noen sender epost eller ringer skal informasjon om tidspunkt, lokasjon og identitet lagres i 6 måneder. Direktivet er dyrt å gjennomføre og det kan omgås med enkle midler. Vi tror ikke det vil gjøre Norge eller verden til et tryggere sted.

Vi utfordrer Jagland til åpent å markere motstand mot Datalagringsdirektivet.

Håkon Wium Lie, Chief Technology Officer, Opera Software
Christer Gundersen, leder GoOpen ProsjektLab, Friprogsenteret

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.