RESULTATERFINANS

Torger Reve: - Moms vil ramme forsknings- og IT-miljøene

Torger Reve, rektor for Handelshøyskolen BI, spår at moms på tjenester vil slå svært negativt ut for forsknings- og IT-miljøene i Norge. Grunnen er at det vil bli en de facto kostnadsøkning på slike tjenester.

Sigvald Sveinbjørnsson
8. mai 2001 - 09:32

Tidligere styreleder i NRK, og rektor ved Handelshøyskolen BI, Torger Reve går hardt ut mot momsreformen som skal tre i kraft 1. juli i år.

Reformen innebærer at tjenester blir momsbelagt på samme måte som andre varer - en praksis som man finner i flere europeiske land.

Offentlig sektor samt bank- og finanssektoren kommer til å bli sterkt rammet av dette. De må betale moms på tjenester som de får levert, noe ikke minst konsulentbransjen ser med negative øyne på. Siden offentlig sektor, bank- og finanssektoren ikke er momspliktige kan de heller ikke trekke fra de økte utgiftene som momsreformen medfører.

digitoday.no spurte partner i Andersen Legal (tidligere Arthur Andersen), Christin Bøsterud  om dette vil medføre en kostnadsøkning for offentlig sektor.

Christin Bøsterud.
Christin Bøsterud.

- Ja. Leverandører av IT, og da særlig IT-tjenester som per i dag ikke er momsbelagte, vil måtte oppkreve moms til kommuner og andre offentlige etater. I praksis vil dette kreve større offentlige overføringer. Om man kaller dette subsidier, overføringer eller momskompensasjon, kommer man ikke unna at dette i realiteten er en prisøkning, sier hun til digitoday.no.

Dette er dårlige nyheter for en konsulentbransje som allerede sliter med lønnsomheten. Offentlig sektor er for dem en viktig kunde, sammen med bank- og finanssektoren.

- Mange miljøer vil merke at dette er en forverret situasjon, sier Torger Reve om momsreformen.

- Det er opplagt at det vil bli mindre etterspørsel, i alle fall i begynnelsen av en momsreform, sier han til digitoday.no.

Reve advarer også mot den negative effekten momsreformen vil ha for forskningsbransjen.

- Oppdragsforskning, som er en viktig del av virksomheten til mange forskningsmiljø i Norge, vil bli sterkt rammet. Hos oss i BI er dette en viktig del av driften, og en tredjedel av kundene som kjøper slike tjenester av oss vil bli rammet. Det er offentlig sektor, sier Reve. Han mener også internasjonalt profilerte FoU-miljøer som SINTEF vil bli rammet av momsreformen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.