Sommerintervjuet

Toril Nag valgte drømmeutdannelsen. Hadde bare flere gjort som henne

– Vi skal passe oss så vi ikke sitter igjen kun som brukere på berget.

SEILFIE: Toril Nag nyter glade dager til sjøs, men har selvsagt med seg plenty med gadgets, og ikke minst bøker.
SEILFIE: Toril Nag nyter glade dager til sjøs, men har selvsagt med seg plenty med gadgets, og ikke minst bøker. (Bilde: Privat)

– Vi skal passe oss så vi ikke sitter igjen kun som brukere på berget.

Hun mener at ethvert hjem bør ha fiber, og har de siste femten årene stått i spissen for og brent for utbygging av nettopp fiberforbindelser, så langt til over 400.000 norske hjem.

Toril Nag har selv det vi kan kalle et smart familiehjem, der minst 60 enheter er koblet opp trådløst. Også nå i sommerferien synes internett å være uunnværlig for rogalendingen.

Toril Nag (f.1964)

Konserndirektør i Lyse

Toril Nag er utdannet sivilingeniør i Computer Science fra University of Strathclyde og har tilleggsutdannelse i ledelse fra Handelshøyskolen BI. Hun er styregrossist med en lang rekke verv. Nag er blant annet styreleder Altibox og Viken Fiber og nestleder i styret i IKT-Norge.

I Lyses konsernledelsen har hun ansvaret for forretningsområdet telekom, herunder fiber-infrastruktur og digitale tjenester.

Sivilingeniøren satt i det regjeringsoppnevnde Digitutvalget, senere Produktivitetskommisjonen og bidrar fra i år også i Digitaliseringsrådet. Nag har vunnet flere priser, blant annet Dataforeningens Rosing-utmerkelse for årets toppleder.

Hvor er du nå?

– Min mann og jeg er på seiltur på sørvestlandet - akkurat nå ligger vi i vakre Kirkehavn på Hidra.

Hva er planene for sommeren?

– Seiltur først, senere har vi leid et hus i Spania sammen med venner og familie.

 Hvilke elektroniske dingser må være med på ferieturen?

– Foruten selvsagt telefon og PC må iPad til lesing med, pluss Apple watch, og i seilbåten et litt ekstra robust nettbrett med navigasjonsapp.

Hvilke apper klarer du deg ikke uten?

Altibox TV overalt er uunnværlig.

Hvilken utdannelse ville du valgt i dag, hvis du fikk muligheten til begynne om igjen?

– Jeg syns nok min sivilingeniør-utdanning innen computer science med hovedoppgave innen kunstig intelligens er rimelig drømme-utdannelsen for meg. Men hvis jeg skulle gjort noe helt annet, så antakelig lærer. Et fantastisk viktig og spennende yrke.

Min hjemskjerm: Toril har vært flink til å organisere appene sine i mapper, men ser ikke ut til å være like flink med å oppdatere dem til nyeste versjon.
Min hjemskjerm: Toril har vært flink til å organisere appene sine i mapper, men ser ikke ut til å være like flink med å oppdatere dem til nyeste versjon. Foto: Privat

Hvor ofte sjekker du e-post, bedriftens intranett eller andre samhandlingsverktøy i ferieperioden?

– Et par ganger i døgnet sjekker jeg Mail - og er jevnlig innom Facebook at Work.

Hva skal du lese i sommer?

– Jeg er en skikkelig lesehest og har alltid en hel haug med bøker - både fysiske og på nettbrettet - linet opp. Akkurat nå skal jeg i gang med "Sapiens: A brief history of humankind" av Yuval Noah Harari. Men leser også krim, biografier og romaner - neste på lista blir antakelig Elena Ferrantes bøker fra Napoli.

Foretrekker du nettbrett, lesebrett eller fysiske bøker?

– Begge deler. Ingen sterk preferanse.

Hva er et perfekt sommerminne for deg?

– Glade barn, hele familien samlet - og gjerne litt sporty tilsnitt - seiling er et must i løpet av sommerferien.

Hvordan vil norsk IKT-bransje utvikle seg de neste årene?

– Alle og alt er utfordret av de globale gigantene. Vi skal passe oss så vi ikke sitter igjen kun som brukere på berget. Skalafordelene for de som er globale, og har best tilgang på kapital er enorme. Men det finnes nisjer. Vi er virkelig gode på mer spesielle løsninger, innen engineering, automasjon, shipping. Blir kanskje ikke unicorns, men de skaper store verdier og mange arbeidsplasser.

Følg spalten videre i sommer. Her en oversikt over våre sommerintervjuer.

Kommentarer (5)

Kommentarer (5)
Til toppen