Tørkedøden truer mange

Så kom krakket og nå truer tørkedøden både de dårligste og de beste Internett-selskapene - altfor mange har lagt ut på en altfor lang tur med for lite penger i sekken.

Mange hadde vel håpet på en selektiv nedhugging av dårlige Internett-selskaper, men de fleste visste at sjansen for en bredere krakk var overhengende.

Nå ligger alt an til et svært tørt pengemarked, i hvert fall en god stund fremover. Det er synd, vi var i ferd med å få en skikkelig spennende IT-industri her i Norge, men en langvarig tørke skiller ikke mellom gode og dårlige selskaper. Det er ikke lenger siden enn høsten for to år siden at renten spratt i været og finansmarkedet tørket helt inn.

Mange av Internett- og IT-selskapene må ta på seg mye av skylden for denne situasjonen selv. Både fordi de har vært grådige og hausset sin egen pris opp til høyder som ikke kunne holde, og fordi mange av selskapene dessuten har basert seg på altfor storslåtte planer.

Det er hyggelig at man har ambisjoner, men det er galskap å basere regnestykkene på at du bli størst i Norden eller Europa før du kan tjene penger. Altfor mange selskaper har satset alt på å bli markedsleder eller få stordriftsfordeler svært langt frem i tid.

Dette er greit i et hysterisk finansmarked - da kan du stadig hente inn penger til oppkjøp, markedsføring og drift. Men må du opp i 70-80 prosents markedsandel eller ha flere hundretusen kunder for å betjene utviklingskostnadene dine, går du en rask død i møte hvis kapitaltørken drar ut. Altfor mange har stirret seg blinde på aksjekursen til SOL, Yahoo! og liknenede selskaper og levd i den villfarelse at dette er enkle konsepter å kopiere.

Det er mange markedsplaner og børsintroduksjons-planer som rives i stykker i dag. Det synes ikke å ha etablert seg noen mening om hvor mye og hvor lenge pengemarkedet strammes til, men at det skjer er alle enige om. Foreløpig er det trolig småinvestorene som gråter mens de større har mer is i magen.

Men varer tørken, vil nok mange gründere også gråte. For å skaffe penger til videre drift vil de måtte fallby sine aksjer til investorer som sitter på penger. Nå er cash konge og aksjer/opsjoner bare papirer.

Likevel er det trolig slutt - for denne gang - på skrytingen over hvor enkelt det var å hente 50 millioner kroner. I stedet vil vi få høre mange mer lavmælte forklaringer på nedskalérte planer, sammenslåinger med konkurrenter, utsettelser av Sverige-etableringer og generelle klager.

Festen var moro så lenge den varte, nå er det tilbake til hverdagen.

Til toppen