Tormod bygger - du betaler

Telenor-sjef Tormod Hermansen bygger et stort industriselskap - med dine penger. Bare i årets første tre måneder investerte han 3,3 milliarder kroner. Er du sikker på at du har lyst til å delta i Tormods investeringsfond?

Telenor-sjef Tormod Hermansen bygger et stort industriselskap - med dine penger. Bare i årets første tre måneder investerte han 3,3 milliarder kroner. Er du sikker på at du har lyst til å delta i Tormods investeringsfond?

Det er godt mulig at Tormod Hermansens imperiebygging er et lurt trekk, men det skjer på min og din regning - uten noen særlig debatt.

Strategien synes å ha vært klar lenge: Målet for Telenor er å bygge seg opp til å bli en stor europeisk teleaktør før inntektene fra monopolet i Norge tørker inn. Med penger du, jeg og norske bedrifter betaler for bruk av telefon og Internett, finansierer Telenor en lynrask ekspansjon i Europa. Tempoet får selv superaggressive Tom Adolfsen i Merkantildata til å se ut som en tafatt sinke.

Det er ikke vekslepenger du og jeg har investert i Hermansen vekstfond. Telenor omsatte for 7,7 milliarder kroner i første kvartal og investerte 3,3 milliarder kroner. Dette er hele 42 prosent av omsetningen (se peker til egen sak nedenfor eller i margen til høyre).

800 millioner kroner gikk med til å ruste opp Telenors norske telenett, noe som styrker Telenor mot fremtidig nasjonal konkurranse. Satt litt på spissen bruker Hermansen dagens høye telepriser til å bremse opp mulighetene for en jevnere konkurranse, noe som ville gitt lavere telepriser.

Investeringene utenfor Norge beløp seg til to milliarder kroner, for det meste til oppkjøp av aksjer i det russiske mobilselskapet VimpelCom. I tillegg tapte Telenor 330 millioner kroner på sine ferske investeringer i andre europeiske mobil- og Internett-selskaper.

Investeringene på 3,3 milliarder er en vekst på 1,3 milliarder kroner siden forrige kvartal i fjor. I tillegg til sine egne penger, fikk Telenor to milliarder kroner av Stortinget og har en åpning for å be om en milliard til.

Nå ser Telenor ut til å være inne i sunn utvikling og har gjennom en aggressiv vekst de siste årene blitt en attraktiv fusjonspartner for Telia. Men det er fremdeles du og jeg som gjennom Stortinget eier Telenor. Det hadde derfor vært sunt med en politisk debatt om investeringstempoet i Telenor. For vi må være sikre på at vi får igjen disse pengene den dagen større eller mindre deler av Telenor selges.

Uten en slik gevinst sponser vi bankkontoen til fremtidige investorer når vi betaler våre høye telefonregninger.

Til toppen