BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tormod Hermansen: - Tregt byråkrati stanset telefusjonen

Konsernsjef Tormod Hermansen i Telenor mener hovedgrunnen til at fusjonen med Telia sprakk var at det var umulig å oppfylle behovet om politisk balanse i fusjonen fra både norsk og svensk side.

Frode Eriksen
25. okt. 2001 - 15:53

Da Tormod Hermansen kommenterte spørsmålet om fusjonen, skjedde det i Stockholm nesten på ettårsdagen for sammenslåingen av Telenors installasjonsvirksomhet, Bravida, og svenske BPA.

Med den vellykkede fusjonen i boks benyttet Hermansen også å kommentere den mislykkede fusjonen mellom Telenor og Telia.

Lørdag ble fusjonen kommentert av Telias konsernsjef, Marianne Nivert, i et stort intervju i Dagens Industri. Under fusjonsforsøket i 1999 var Nivert visekonsernsjef i Telia, og ble kjent over natta for å uttrykke mistillit til Hermansen direkte på svensk TV. Hun mente verdiene i Telia ble uthult som en følge av en situasjon der skandalene rullet over TV-skjermene nesten daglig.

Men både Nivert og Hermansen understreker at det ikke er noe uvennskap mellom hverandre, verken da eller nå.

Hermansen sa i Stockholm onsdag at hovedgrunnen til at fusjonen sprakk var konflikter som en følge av at behovet for politisk balanse var svært følbart både på svensk og norsk side.

- Dette ble spesielt følbart fordi fusjonsprosessen ble kraftig bremset opp av et politisk byråkrati, som Hermansen kalte det, som spesielt på svensk side har en lang, god og trygg kultur på planlegging og ikke så mye som den mer norske "veien blir til mens en går"-filosofien.

- Mangel på tempo er uhyre kritisk for en fusjon, sa Hermansen, og viste til at Telenor/Telia-fusjonen til slutt ikke hadde noe tempo.

Dermed var veien lagt for nye omkamper før prosessen skulle gjennomføres, og det hele endte med at en gikk fra hverandre den 16. desember 1999, nesten lettet.

Hermansen pekte på at i fusjonen mellom Bravida og BPA var og er det gjensidig tillit mellom partene. I tillegg til at det var trykk i fusjonen, som fra første uformelle møte til ferdig banket fusjon ikke tok mer enn seks måneder.

Han brukte eksempler fra danske ISS og svenske Securitas som hver på sin måte startet i det små og har bygd seg opp til å bli internasjonale virksomheter med riktige konsepter.

- Jeg sier ikke at Bravida uten videre vil kunne lykkes på samme måte, men om en ikke våger tanken, så skjer det i hvert fall ikke, sa Hermansen.

Telenors konsernsjef utelukket ikke at en ville fått et annet fusjonsresultat mellom Telenor og Telia dersom Bravida/BPA-fusjonen hadde blitt gjennomført først, men var ellers forsiktig med kommentarene. Bortsett fra at han kalte boken fra Finanstidningens telekomreporter Christina Lindqvist og Sveriges Radios Brita-Lena Ekström, "Spelet om Telia", som blant annet handlet om fusjonsprosessen mellom Telenor og Telia, for en "røverroman".

Han medga imidlertid at det var vanskelig å kombinere en forretningsmessig fusjon med den politiske horisonten.

- Eierne forventer en balanse i det de henter ut av verdier i tråd med hva de har lagt inn. Dette er avgjørende i en kommersiell fusjon. Når en i tillegg får det politiske aspektet blir denne balansen mye mer framtredende. Behovet for balanse var politisk veldig følbart både på svensk og norsk side, og det var nok hovedgrunnen til at en ikke lyktes.

- I tillegg til at en ikke kunne holde oppe tempoet fordi litt for mange som hadde deltatt i planleggingen også ville delta i implementeringen. Det hele endte med at lojaliteten sviktet og i en kamp om fordelingen. Bravidafusjonen har vist at det ikke var kulturelle forskjeller som var det avgjørende for at fusjonen mellom Telenor og Telia sprakk, ei heller min totale udugelighet, konstaterte Hermansen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.