BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tormod - kongen av Platåberget

I løpet av fire år har Svalbard Satellittstasjon overtatt en dominerende rolle i verdensmarkedet for nedlasting av data fra polarbanesatellitter.

Frode Eriksen
11. sep. 2001 - 10:20
Norsk Romsenter


Telenor


Telenors første prosjekt på Svalbard var Spitsbergen Radio i Grønnfjorden i 1911, nær det som i dag er Barentsburg. Under navnet Telegrafvæsenet ble radiotelegrafstasjonen etablert etter Stortingsvedtak. Først fem år senere ble det etablert norsk kulldrift på Svalbard. Isfjord Radio kom til i 1933 som stasjon for formidling av signaler til og fra skip i området, og stasjonen ble gjennoppbygget i 1946 etter å ha blitt ødelagt under siste verdenskrig.

Telenors satellitthistorie på Svalbard startet i 1974 med forsøk på å overføre signaler, før permanent drift ble satt i gang i 1979, og Svalbard ble knyttet til det internasjonale fjernvalgnettet i 1981. Første NRK-program ble overført i 1984.

Telenor Svalbard, som ledes av administrerende direktør, Viggo Kristiansen (bildet, sammen med konsernsajef Tormod Hermansen), driver all Telenors tele- og datavirksomhet på Svalbard.

Administrerende direktør i Telenor Satellite Network, Pål Sørensen, sier at hovedårsaken til at satellittvirksomheten har så sterk posisjon på Svalbard er den unike geografiske plasseringen. - Vi har hatt maksimal timing for etableringen av satellittvirksomheten på bredbåndsbasis via satellitt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.