- Rosengren ba meg over til Stockholm på onsdagskvelden når brevet til den norske regjeringen skulle utformes, Ja, man kan nok si at jeg var konsulent for næringsministeren, sier Telenor-sjefen til den svenske avisen Dagens Nyheter (DN) torsdag kveld.
Det var torsdag formiddag at Rosengren sendte et brev til sin norske ministerkollega Dag Jostein Fjærvoll. Brevet begynte med "Bästa statsråd" og fortsatt med "vil understreke at den avtale som er inngått og godkjent av de parlamentariske forsamlingene i våre land selvfølgelig skal respekteres".
Les saken selv:Det plutselige omslaget i kommunikasjon kan altså forklares med at sosialdemokraten og den politiske ringreven Hermansen dikterte deler av innholdet. Hvordan man formulerer seg overfor norske politikere har han en viss erfaring fra tidligere.
Rosengren legger seg flat
Tidligere i uken, da det ennå var uklart om det ble noen endelig avtale, var det Rosengren som ble fremstilt som den store tvileren i spillet. Nå er han den som skal ha løsnet på stillstanden gjennom sitt brev. Det var viktig ikke minst på grunn av store negative oppslag i norske og svenske riksmedier den siste tiden som kan gi fusjonsgiganten en skjev start.
Rosengren har vært opptatt av å få selskapet under svensk aksjelovgivning og at de norske aksjene ikke skulle være rabattert i forhold til de svenske. Men minst like essensielt har det vært å få avklart hvem som Hermansen, som altså blir administrerende direktør i det nyfusjonerte selskapet, skal rapportere til; de statlige eierne eller styret.
- Det har vært veldig viktig for meg at det er styret som avgjør de strategiske spørsmålene og ikke eierne. Administrerende får henvende seg til sitt styre når det gjelder strategiske bedømmelse, ikke til den ene eller andre eieren, sier næringsministeren til Aftonbladet.
Dermed blir det konsernsjef i Telia, Jan-Åke Kark, som Hermansen nå skal forholde seg til som styreformann. SAS-sjefen Jan Stenberg følte han ikke hadde ikke tid til mer enn halv maskin. Svenskene får også dette som de vil; en mann over Hermansen som kan holde ham i ørene.
Svenske bedrifter har ofte en tradisjon for arbeidende styreledere, selv om både Fjærvoll og Hermansen benekter overfor Dagens Nyheter at Kark skal være arbeidene.
- Vi er helt enige på svensk og norsk side at det nye selskapet ikke skal ha en arbeidende styreformann. Forholdet mellom styrets leder og administrerende direktør blir som tidligere forutsatt. Vi snakker om en vanlig styreformann, sa den norske samferdselsministeren på en pressekonferanse torsdag.
Spørsmålet er om svenskene er enig i hva som ligger i "vanlig". I dette tilfelle er det sannsynlig at de ikke vil benytte nordmennene som konsulenter på det som kommer til å være de endelige formuleringene om lederskapet i den skandininaviske giganten.